בטקס, בהשתתפות 12 ראשי ערים מכל רחבי הארץ, בהם מ"מ ראה"ע בפועל ניר בן חיים, נחתם ההסכם המעניק תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לעיר
עכשיו זה רשמי. במעמד שר השיכון זאב אלקין ומנכ"לי משרד הבינוי והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, נחתם הסכם המסגרת לקידום התחדשות עירונית. בהסכם יזכו 12 ערים, בהן חדרה, לתמריצים כספיים משמעותיים – תמורת עמידה ביעדי בנייה מהירים.
הסכמי המסגרת נחתמו עם ראשי הערים של אשדוד, בית שמש, בת ים, גבעתיים, חיפה, ירושלים, לוד נתניה, קריית אונו, קריית ים, רמת גן וכאמור עם מ"מ ראש עיריית חדרה בפועל ניר בן חיים.
הסכמי המסגרת צפויים לממן פיתוח תשתיות להתחדשות עירונית בתקציב של כחצי מיליארד שקלים. מימון זה יאפשר להסיר חסם משמעותי להתקדמות של פרויקטים להתחדשות עירונית. תהליכים של התחדשות עירונית, הכרוכים בתוספת בינוי ובתוספת אוכלוסייה בתחומי הרשות המקומית, מחייבים מתן מענה לצורכי ציבור. ההסכמים פותרים מצב של העדר משאבים מספיקים בידי הרשויות המקומיות למימון צרכי הציבור, ובמיוחד במקומות בהם יש פטור מהיטל השבחה למגורים.
בהתאם להסכמי המסגרת, הרשות להתחדשות עירונית תסייע במימון התשתיות אותן נדרשת הרשות המקומית לספק לצורך מימוש מיזמי התחדשות עירונית בהיקפים נרחבים או כדי לתת מענה לצרכים הנובעים מהם, וזאת כתמריץ לקידום מיזמים אלו.
התקציב לכלל הרשויות המקומיות עומד על סך של 440,000,000 ₪. כאשר בגין אישור היתרי בנייה למיזמי פינוי בינוי, תהיה הרשות המקומית זכאית למימון בסך השווה למכפלת מספר יחידות הדיור התוספתיות שיאושרו בהיתר בנייה, כפול הסכום שייקבע לכל יחידות דיור. המימון עבור יחידת דיור כאשר הרשות המקומית גובה היטל השבחה מלא יהיה 25 אלף ₪. כאשר יש פטור חלקי או מלא מהיטל השבחה המימון יהיה 30 אלף ₪.
המימון יינתן לרשות המקומית עבור ביצוע תשתיות המצויות בזיקה ישירה לתהליכי ההתחדשות העירונית שבתחומה. תשתיות אלו ייבחרו על ידי צוות ההיגוי מתוך רשימת תשתיות שתצורף להסכם המסגרת. ועדת היגוי תתכנס בכל רבעון בכל רשות מקומית עמה ייחתם הסכם ויוצג בה סטאטוס הפרויקטים והתקדמות ההסכמים.
זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון מסר לעיתון העיר News, כי "הסכמי המסגרת להתחדשות עירונית שאנו מקדמים הם פריצת דרך בתחום. העתיד של הערים והשכונות הוותיקות באזורי הביקוש נמצא בהתחדשות עירונית והיום אנו מסירים את אחד החסמים העיקריים שעמדו בפני קידום הפרויקטים על ידי מתן תקציב לפיתוח התשתיות הנחצות לבנייה. ההסכמים האלו יביאו לצמיחה אדירה בהיצע הדירות ויהפכו שכונות ישנות ומסוכנות למודרניות ובטוחות שייטיבו עם התושבים בערים השונות".
ואילו אלעזר במברגר, מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הוסיף כי "החתימה על הסכמי המסגרת תסייע לרשויות המקומיות להגיע למימוש גבוה של פוטנציאל ההתחדשות בתחומן. המימון שיינתן לרשויות יתמרץ מתן היתרי בנייה שהיה קושי לקדמם, למרות קיומן של תכניות התחדשות איכותיות, וזאת בגלל היעדר תקציבים לפיתוח תשתיות ומוסדות ציבור לקלוט את התושבים החדשים עם הוותיקים. ההשקעה הממשלתית חסרת התקדים בקידום התחדשות עירונית מהווה אמירה ברורה שהתחדשות עירונית היא ענף מרכזי בבנייה בארץ, והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תמשיך לקדם מטרה זו".