האומן מראש פינה שהביא את הפעמונים לאורוות האמנים
מה שהתחיל כפעמון קטן בחלון כדי להפיג את הריחוק מהים, הפך למפעל חיים משפחתי. עופר רובין, המייסד של “פעמוני ירושלים”, מספר על הדרך מבת ים ועד לחנות באורוות האמנים בפרדס חנה, על הטיפול בצליל שפורץ לתודעה ועל החזון שנגע באלפי בתים ברחבי העולם.
ספר על עצמך, מה הרקע שלך?
“שמי עופר רובין, בן 64, אב לחמישה ילדים מקסימים. הקמתי את ‘פעמוני ירושלים’ בשנת 1988. נולדתי וגדלתי כבן עשירי למשפחתי בבת ים, ואת רוב זמני (כי היה צפוף בבית) העברתי בחוף הים. למעשה, הייתי אחד מחלוצי גלישת הגלים בארץ – ‘חוף הגולשים’ בבת ים נקרא על שמי ועל שם מספר גולשים נוספים שהיו שם אז.
מאז ומתמיד היה בי חוש טכני ואהבה לעבודות עץ. עוד כילד בניתי משחקים לי ולחבריי בשכונה, מעגלות לנסיעה ועד בתים על עצים. בשנות העשרה בניתי לעצמי את הגלשן הראשון, והגלישה הפכה למרכז חיי. אך בשלב מסוים פקדה אותי תאונת גלישה מצערת, ונאלצתי לעבור ניתוח מורכב בעמוד השדרה הצווארי ולהיפרד מהים בהמלצת הרופאים. לאחר כמה שנות עבודה בתחום התפאורות בקולנוע ובתיאטרון, התקבלתי לעבודה בתיאטרון ‘הקרון’ ועברתי לירושלים בגיל 26.”

איך הגעת לעיסוק שלך?
“האהבה והגעגועים שלי לים ולגלים לא פסקו גם כשהייתי בירושלים, ולכן יצרתי לעצמי פעמון רוח קטן בחלון החדר, רק כדי לשמור על קשר רציף עם הרוח והים. כך נולד הפעמון הראשון.
תוך כדי עשייה גיליתי שהפעמונים עוזרים לי לשפר את המוטוריקה העדינה שאבדה ביד ימין בעקבות הפציעה והניתוח. לבקשת חברים, שכנים ובני משפחה, המשכתי ליצור פעמונים תוך כדי העבודה בתיאטרון. הביקוש הלך וגבר כיצרן ייחודי לפעמונים מכוונים בישראל. בשנת 1989 החלטנו יעל (אשתי לשעבר) ואני להשתתף ביריד חוצות היוצר. הכנו כמות עצומה של פעמוני רוח שתספיק לעשרת ימי היריד, אך למרבה הפלא היא אזלה כבר בשלושת הימים הראשונים, ומצאנו את עצמנו עובדים כנגד השעון עד תום היריד.
כאן הבנתי שמישהו צריך להכין פעמונים בארץ, וכנראה שזה התפקיד שלי. הודעתי על עזיבה בתיאטרון והתפניתי לפעמונים בלבד. בשלב מסוים עברנו מירושלים לגליל, אך השם ‘פעמוני ירושלים’ נשאר מתוך אהבה לעיר והכבוד שאני רוכש לה על שהביאה אותי ליצור.”
ספר על העסק שלך כיום.
“בית המלאכה פועל בראש פינה בסמוך לבית המגורים שלי כבר מעל 35 שנה. בשנים האחרונות פתחנו נקודת מכירה נוספת במתחם אורוות האמנים בפרדס חנה, כדי להגיע לקהל שהתקשה להגיע עד הצפון, ובמיוחד בתקופת הלחימה, שבה העסק בראש פינה לא היה פעיל והחנות בפרדס חנה הפכה לנקודה המרכזית שלנו.
העסק הוא עסק משפחתי המתקיים בשיתוף עם ילדיי ועובדים נוספים. בנוסף לבתי רחלה שעובדת איתי, בשנים האחרונות גם בת הזוג שלי, נאדין, יוצרת איתי יצירות משותפות. בראש פינה ישנה גלריה באווירה ביתית שפונה לקהל רחב מהארץ ומעולם, ובנוסף מתקיימות בה סדנאות לבניית פעמוני רוח לקבוצות מגיל 8 ומעלה.”
מהי ההתמחות הייחודית שלכם?
“אנו מתמחים ובלעדיים בארץ בייצור פעמוני רוח, מגני דוד מעץ מלא, מרכבות ומוצרי עץ בעבודת יד ובעיצוב מקורי. זה כולל גם פעמוני ענק שנוצרו כאתרי הנצחה ופסלים סביבתיים עבור מועצות, עיריות וארגונים פרטיים. לאורך השנים היו ועדיין ישנם עשרות אנשים שניסו להעתיק ממני וממה שאני עושה, אך למרות זאת נשארתי המוביל בתחום בישראל. במשך השנים כל המוצרים שלנו הוכיחו עמידות לאורך שנים בתנאי מזג האוויר השונים, וצלילם המדויק והמכוון מנעים את זמנם של אלפי לקוחות.”
מה חשוב לך שידעו על העסק?
“חשוב לי שידעו שכל המוצרים פותחו בתשומת לב מרבית בעבודת יד, תוך הקפדה על עיצוב בסטנדרטים בינלאומיים. בעקבות אירועי השביעי באוקטובר נושא הטיפול בצליל פרץ לתודעה הישראלית, והמוצרים שלי נמצאו ככלי טיפול מדויקים למצב. מאז אנחנו מפתחים ומייצרים כלי נגינה נוספים ומציעים טיפולים בצליל, המשלבים מיטת מיתרים ייחודית שהבאתי באחד ממסעותיי בהודו. חדר הצלילים ממוקם באורוות האמנים בפרדס חנה ומציע טיפולים בתיאום מראש.”
מה החזון שלך?
“כל מוצר שיוצא מאיתנו מלווה במשפט: ‘מי ייתן ותנשב הרוח בלבבכם תמיד… . כבר בתחילת הדרך החזון היה שבכל בית בישראל יהיה פעמון רוח או מוצר עץ מעשה ידינו, מכיוון שהכל נעשה באהבה אמיתית. אנו גם נמנעים מעבודה בשבתות כדי לכבד את לקוחותינו הדתיים. אנחנו עוקבים אחרי פריסת המוצרים בעזרת מפה וסיכות, שבה כל לקוח מסמן לאן מיועד המוצר שרכש. מאז 1994 מילאנו את מפת הארץ והעולם כבר מספר פעמים.” ניתן להקשיב לצלילי הפעמונים גם באתר ולבחור לעצמכם את הפעמון האישי שלכם.
פעמוני ירושלים- מתחם אורוות האמנים, פרדס חנה
ימי פעילות: ג’–ה’ 10:00–18:00, ו’ 10:00–15:00
טלפון: 054-5238754
אתר : jerusalemchimes.co.il
צילום: פעמוני ירושלים


































