גורמים העוסקים עם בני נוער מאשרים לעיתון העיר News: “גז הקצפות הוא הסם החדש של בני 10 עד 16. את הבקבוקונים הריקים אנו מאתרים כמעט בכל גינה ציבורית”
לפני בערך שבוע הסיעו הוריו של יוסף (שם בדוי) את בנם לבית החולים. השעה הייתה שעת ערב מאוחרת. יוסף, בן 14, בילה עם חבריו בחוף הים של חדרה. כשהגיע הביתה סבל מכאבי ראש. בהמשך הקיא ולא ממש תיקשר עם הוריו. בשלב מסוים גם איבד הכרה לדקה או שתיים שנראו להוריו כנצח. ההורים המבועתים, שחשבו שאולי בנם סובל ממכת שמש, לקחו אותו לבית החולים. כמה שעות של אשפוז וגם הם הבינו, שבנם שאף “גז קצפות”. גז המכיל חמצן דו חנקני (N20) והשפעתו המשמעותית היא על מערכת העצבים. הגז עצמו, בצורותיו השונות, משמש את עולם הרפואה למטרות הרדמה, שיכוך כאבים וטשטוש. בעולם האפייה משמש הגז בצורתו הדחוסה בבקבוקונים, להכנת עוגות קצפת.
כשהתאושש ולאחר שההורים איימו על בנם כי יפנו למשטרה, סיפר הילד שהוא וחבריו הזמינו את בקבוקוני המתכת הקטנים באינטרנט – במשלוח ישיר.
“גז הקצפות הפך מאז שנת 2021 ללהיט החדש של הילדים בחטיבות הביניים והתיכונים”, מסביר לעיתון העיר News גורם בכיר ברשות מקומית באזור, המתמחה בבני נוער. “אם עד לפני כשנתיים גז המזגנים נחשב סם לעניים, מחליף אותו עכשיו גז קצפות. הוא גם זול וגם ניתן להשיגו ובקלות בכל חנות המוכרת מוצרים לאפייה”.
“גז הקצפות מאז שנת 2021 הוא הסם החדש של הילדים בחטיבות הביניים והתיכונים”. כך קובע גורם בכיר ברשות מקומית באזור המתמחה בטיפול בנוער.
לפני כחודש רעדו הרשתות החברתיות בפרדס חנה – כרכור בעקבות תמונה שצולמה באזור הוואדי. בתמונה היו מושלכים על הקרקע עשרות בלוני גז זעירים. תמונה זו, אולי, הפתיעה והדאיגה הורים רבים, אך היא לא מיוחדת. בסיור קצר שביצעו כתבי העיר News במספר גנים ציבוריים ופארקים בעיר חדרה, יחד עם גורמי מקצוע המכירים את נקודות המפגש של הילדים ובני הנוער בלילות, אותרו עשרות בקבוקונים ריקים. כך גם באור עקיבא ואף בזכרון יעקב.
“אנחנו במשטרה מודעים להיקף השימוש. אנו פועלים נגד גורמים עבריינים אשר רוכשים אלפי ועשרות אלפי מיכלי גז ומוכרים אותם לילדים ולנוער. לפעמים דרך פיצוציות ובעיקר דרך הרשתות החברתיות”, ציינו גורמים במחוז חוף. ואכן, אחת למספר שבועות, עוצרת המשטרה גורמים עברייניים ומחרימה עשרות אלפי מיכלים. הבעיה, כך מדגישים במשטרה, שאין כל בעיה לרכוש את גז הקצפות בצורה חוקית. נכון לחודש יוני 2022 דיווח משרד הבריאות על ארבעה מקרי מוות בישראל כתוצאה משימוש בגז קצפות. על-פי הערכות עוד מאות בני נוער אשר משתמשים בגז כחלק מבילוי, נפגעים מדי שנה. בין תופעות הלוואי החמורות שלו: פגיעה בהכרה, איבוד זיכרון, צפצופים באוזניים ועד צניחה מהירה בלחץ הדם העלולה להוביל לעילפון ולפגיעה בלב.