הספר מאגד בתוכו מאות סיפורי ילדות של תושבי המושבה משנות השלושים, הארבעים והחמישים של המאה הקודמת.
ספר חדש יצא לאור בהוצאת הארכיון לתולדות זכרון יעקב והמועצה המקומית זכרון יעקב. בדיוק במלאות 140 שנים למושבה, נפגשו עשרות מוותיקי המושבה במוזיאון העלייה הראשונה. בטקס מרגש הציגה לירון גורפינקל, מנהלת הארכיון לתולדות זכרון יעקב, את ספר זכרונות הילדות. הספר החדש מאגד בתוכו מאות סיפורי ילדות של תושבי המושבה. תושבים, שילדותם במושבה הייתה בשנות השלושים, הארבעים והחמישים של המאה הקודמת.
לירון גורפינקל, מנהלת הארכיון לתולדות זכרון יעקב, לא הסתירה את התרגשותה. "רעיונות רבים עברו במוחי במהלך השנים כיצד לתעד את זיכרונות הילדות של ותיקי המושבה זכרון יעקב", אומרת גורפינקל. "אחד הרעיונות היה ללקט את זיכרונותיהם וסיפוריהם מימי ילדותם למען הדורות הבאים. כמובן, משחקים שכבר לא משחקים בהם יותר. הווי חגים, טיולים, חיי היומיום ועוד…".
איך הפך הרעיון לספר, המאגד מאות סיפורים?
"הרעיון נח בראשי מספר שנים וחיכה להזדמנות, שהגיעה לפתע בדמותו של אמוץ שורק. בשיתוף פעולה ובשילוב כוחות בין צוות מתנדבי הארכיון, ומתנדבי יחידת ההתנדבות במחלקה לשירותים חברתיים, יצאנו לדרך. אלה היו ימי הקורונה. ראש המועצה, זיו דשא, הביע את תמיכתו ורתם את המועצה. אמוץ שורק, תושב המושבה, הוא כותב ביוגרפיות וסיפורי חיים. הוא התנדב להעביר קורס כתיבה למתנדבי הארכיון ולמתנדבים נוספים מקרב הקהילה. יצאנו בקול קורא לוותיקים, שיספרו מזיכרונותיהם. ואנו, כולנו, הקשבנו, כתבנו, הקלדנו ויצרנו את הספר הזה: "זכרון, ילדות".
"כאשר התחלנו לראיין את גיבורי הילדות המככבים בספר זה, לא ידענו אלה זיכרונות הם יעלו בפנינו. היום, בסופו של תהליך, אני מאושרת לקרוא סוגים שונים של זיכרונות. טובים, שמחים, מאושרים, מצחיקים, וגם לעיתים מפחידים, עצובים".
הספר עצמו נערך על-פי נושאים. משפחה, דמויות, עבודת ילדים, אירועים ביטחוניים שהותירו חותם, טיולים, חגים, בתי ספר ועוד. במיזם עצמו, כאמור, סייעו רבים. כך, למשל, עמית חרמוני רכזת יחידת ההתנדבות לשעבר, נוגה שורק, בתו של אמוץ, המעצב הגראפי רמי צינס, זאביק (תמר הפקות), דודו אמיתי המכהן כיו"ר האיגוד הישראלי לארכיונאות. וכמובן, עשרות מתנדבים ומתנדבות שראיינו, כתבו, שכתבו והגישו את הסיפורים. בטקס עצמו השתתפו כל מי שנטלו חלק במיזם – הן המתעדים והם המרואיינים. את הספר ניתן לרכוש דרך האתר המועצה.