תושבי פרדס חנה-כרכור, שגילו, כי באזור התעשיה בחדרה מתכוונים להקים תחנת כוח נוספת, יצאו השבוע למאבק נגד הקמתה
בתאריך ה-30.11.2020 התקיימה ישיבת הוועדה לתשתיות לאומיות, שדנה בקידום תוכנית תת”ל 20 ב’, אשר משמעותה הקמת תחנת כוח נוספת באזור התעשיה בחדרה. זאת בנוסף לתחנת כוח קטנה שנבנתה במקום ומייצרת 140 מגה וואט חשמל. הקמת תחנת הכוח הנוספת תגדיל את הייצור לכ-850 מגה וואט.
תושבי פרדס חנה ובהם חבר מועצת העיר, הממונה על איכות הסביבה, עו”ד אביעד סיני, וכן ארז אריאב, פעיל חברתי, שהיה ממובילי המאבק נגד הקמת תחנות כוח בקיבוצים רגבים ומשמרות, יצאו נגד הקמת תחנת הכוח. לדבריהם מרחק התחנה המתוכננת הוא כשלושה קילומטרים מהשכונות הדרום מערביות של הישוב. אריאב אף שלח הבוקר (שני) התנגדות לוועדה לתשתיות לאומיות.
עו”ד אביעד סיני מסר למערכת “העיר News”: “לא ניתן להפוך את הבית שלנו למפרץ חיפה. אין שום סיבה להקים תחנת כוח גדולה נוספת באזור. כאילו לא די בתחנת הכוח “אורות רבין” שממילא מזהמת באופן קשה את האזור כבר עשרות שנים, אסדת הגז, מתקני ההנזלה המתוכננת, מתקן ההתפלה, שלל קווי דלק ונפט באזור ולקינוח שדה תעופה, שמנסים לשתול כאן”.
עו”ד סיני הוסיף: “מתחת לאף הקימו תחנת הכוח ועכשיו מעוניינים להעביר החלטה שתהפוך אותה לגדולה מאד. במקום לדאוג לצדק סביבתי בין כל רחבי המדינה הופכים את האזור שלנו למרכז תשתיות בעייתיות של ישראל”.
בשבוע שעבר התקיימה ישיבת איגוד ערים לאיכות הסביבה שם התכנסו כלל ראשי הישובים מהאזור. עו”ד סיני העלה את הנושא, ודרש פעולה מהירה של האיגוד.
בנוסף, פנה עו”ד סיני אל ראש מועצת פרדס חנה-כרכור, להנהלה ולגורמים המקצועיים בוועדה. “חשוב שנפעל בעניין מול משרד האנרגיה והוות”ל (הוועדה הלאומית לתשתיות). חייבים להשמיע קריאה ולהגיד לא לתחנת כוח נוספת” הדגיש.
בעקבות הדברים יזם הפעיל החברתי, ארז אריאב, פגישה דחופה. אריאב היה מראשי המאבק בשנת 2017, נגד הקמת תחנות כוח בקיבוצים רגבים ומשמרות. בפגישה שהתקיימה בזום השתתפו בין השאר, עו”ד סיני, סגנית ראש עיריית חדרה-חדווה יחזקאלי, חבר מועצת אלונה ומחזיק תיק איכות הסביבה-טל כידן, נועם וינר משומרי הבית, תושבי פרדס חנה-כרכור ופעילים נוספים.
אריאב הגיש התנגדות נחרצת לוועדה לתשתיות לאומיות ואף קרא לראש מועצת פרדס חנה-כרכור לצאת בהתנגדות להקמת תחנת הכוח. בהתנגדותו עמד אריאב על הסיבות נגד הקמת תחנת כוח נוספת באזור. בין השאר טען, כי כיוון שאין מחסור בחשמל בחדרה, הרי שהדבר יחייב תוספת תשתית הולכה לצורך העברת החשמל לאזורים בהם אין תחנות כוח, כמו גוש דן. לטענתו תוספת קווים והולכת החשמל הינן כבדות משקל. כמו כן טען, כי מן הראוי שיהיה צדק חלוקתי.
אריאב הדגיש את המזהמים מפליטות הגז וטען: ” תוספת המזהמים מפליטות של הגז, ישפיעו ישירות על תושבי האזור הסמוך ויתווספו לאלה שכבר נפלטות ועוד יפלטו מהתחנות הקיימות והחדשות שכבר אושרו. תוך פגיעה בתושבי האזור כולו ובניהם בני ביתי”.
“אם תאושר הקמת התחנה החדשה של 850 מגה וואט נוספים, חדרה והאזור כולו יהפוך לריכוז הכי גבוה במדינה של תחנות כוח, כאשר רוב רובו של החשמל דווקא מועבר עשרות קילומטרים דרומה. האזור כולו יהפוך “לחצר האחורית” של מדינת ישראל”.
מאיגוד ערים שרון כרמל נמסר, כי “האיגוד לא קיבל את החומר הטכני מחברת OPC. נגבש עמדה – בשיתוף הרשויות החברות, לאחר קבלת החומר”.
מעיריית חדרה נמסר בתגובה, כי “העירייה תציג את עמדתה בוות”ל”.
ממשרד הפנים נמסר, כי “תת”ל (תכנית תשתית לאומית) 20 ב’ היא התכנית היא לתחנת כוח מונעת בגז טבעי בתחום אזור התעשייה של חדרה, בצמוד לתחנת הכוח שהוקמה לאחרונה. התכנית נמצאת לפני דיון להעברה להערות והשגות. קידום התכנית נעשה בהתאם להחלטת ממשלה שהסמיכה את היזם להגיש תכנית לוועדה לתשתיות לאומיות. בהמשך להחלטת המועצה הארצית על הגבלת מספר תחנות הכוח בגז טבעי שיקודמו בהתאם למדיניות משרד האנרגיה להעלאת שיעור האנרגיה המתחדשת ל-30% עד לשנת 2030, יתקיים דיון בתקופה הקרובה שבו יוחלט אילו תחנות ימשיכו בתהליך הקידום”.
מחברת OPC העומדת מאחורי הקמת תחנת הכוח נמסר: “בהמשך להחלטת הממשלה מאוקטובר 2020, הנוגעת ליעדי אנרגיות מתחדשות, צפוי להתקיים בתקופה הקרובה בוועדה לתשתיות לאומיות דיון בצרכי תכנון לייצור אנרגיה ל- 2030. החברה מפעילה החל מיולי 2020, באזור התעשייה בחדרה, תחנת כוח הפועלת בגז טבעי בהספק של 144 מגה וואט, בטכנולוגיית קוגנרציה, שהינה היעילה והנקייה ביותר, ומוטמעת בהתאם לכל הדרישות הסביבתיות. החברה הוסמכה בהחלטת ממשלה לקדם הרחבה של תחנת הכוח, שתפעל בגז טבעי. זאת כחלק ממדיניות הממשלה ומשרד האנרגיה להפסיק את השימוש בפחם ובדלקים מזהמים במשק החשמל, והחלפתם במקורות אנרגיה יעילים ונקיים. כמו כן לקדם את המעבר של המשק לייצור חשמל באמצעות גז טבעי ואנרגיה מתחדשת. התחנה תעמוד בכל הדרישות הסביבתיות והקמתה והפעלתה יתרמו לפיתוח התעשייה והתעסוקה בחדרה”.
ממועצת פרדס חנה-כרכור לא נתקבלה תגובה עד לפרסום הכתבה.