הוועדה לתשתיות לאומיות דחתה השבוע את ההתנגדויות שהוגשו בעניין הקמת תחנת כוח בחדרה; המתנגדים מתכוונים להחריף את המאבק
הסערה סביב הקמת תחנת כוח נוספת באזור התעשיה של חדרה נמשכת. שבוע לאחר הגשת התנגדויות לוועדה לתשתיות לאומיות, נדחו מספר התנגדויות.
במכתב שנשלח למגישי ההתנגדות נמסר, כי “בעמדה שהוגשה על ידכם אין התייחסות לעקרונות המדיניות, ועל כן לא נוכל לאפשר לכם להשמיעה במסגרת הדיון שנועד כאמור רק לנושא החלת עקרונות המדיניות”.
בנוסף נמסר, כי ככל שהוועדה תחליט על העברתה של התוכנית להערות והשגות. אז יהיו המתנגדים רשאים להגיש את הטענות שהעליתם לגופה של התוכנית.
בתוך כך נודע, כי רק לאחרונה סירבה הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה, מחוז דרום, לאשר הקמת שתי תחנות כוח בדרום הארץ. אנשי הוועדה קבעו שאין מקום לקדם הקמת תחנות שרחוקות מאזור הצריכה, שיצריכו הולכה לאזורי הביקוש לחשמל במרכז הארץ.
כזכור עם היוודע הכוונה להקים תחנת כוח נוספת באזור התעשיה בחדרה, שתגדיל את הייצור של התחנה הקיימת והחדשה לכ-850 מגוואט, יצאו פעילי ציבור, פעילים חברתיים וכן מועצת פרדס חנה-כרכור נגד הקמת תחנת הכוח.
לפני כשבוע הוגשו התנגדויות על ידי ראש מועצת פרדס חנה כרכור, הגר פרי יגור, ארז אריאב, פעיל חברתי, תושב פרדס חנה ומוביל המאבק, עו”ד טל אליהו חבר מועצת העיר חדרה, טל כידן, חבר מועצת אלונה ונועם וינר משומרי הבית.
פרי יגור דרשה להורות בדחיפות על הקפאת כל מהלך תכנוני בנושא הגדלת התפוקה של תחנת הגז בחדרה, עד לליבון הנושא לעומקו ולהגעה למתווה מוסכם בין כל הישובים הסמוכים.
בהתנגדותם טענה: “אמנם תחנות העושות שימוש בגז עדיפות על שימוש בפחם או מזוט, אך יש לזכור, כי עדיין מדובר בתחנה מזהמת ביותר ויעילותה נמוכה בשל אופיה”.
עוד התייחסה פרי יגור לזיהום ממנו סובל היישוב. “ההחלטה לעבור ממקור מזהם אחד למקור שני אינה נכונה”.
בהתנגדותו עמד אריאב על הסיבות נגד הקמת תחנת כוח נוספת באזור. בין השאר טען, כי כיוון שאין מחסור בחשמל בחדרה, הרי שהדבר יחייב תוספת תשתית הולכה לצורך העברת החשמל לאזורים בהם אין תחנות כוח, כמו גוש דן. לטענתו תוספת קווים והולכת החשמל הינן כבדות משקל. כמו כן טען, כי מן הראוי שיהיה צדק חלוקתי.
אריאב הדגיש את המזהמים מפליטות הגז וטען: “אם תאושר הקמת התחנה החדשה של 850 מגה וואט נוספים, חדרה והאזור כולו יהפוך לריכוז הכי גבוה במדינה של תחנות כוח, כאשר רוב רובו של החשמל דווקא מועבר עשרות קילומטרים דרומה. האזור כולו יהפוך “לחצר האחורית” של מדינת ישראל”.
בעקבות דחיית ההתנגדויות, מסר אריאב למערכת “העיר News” : “לאור פניות רבות לוות”ל, אשר כללו התנגדויות של ישובים חברי מועצה תושבים ופעילי איכות סביבה, השיב הות”ל בצורה לקונית לכולם. ראשית הדבר מצביע על רצינות הוועדה להתחשב בנפגעים האמיתיים ומאידך על כך שהמאבק האמיתי מלבד הוועדה יעבור לפסים נוספים כמו בית משפט, מחאה ציבורית ופרלמנטרית. עצוב שבמדינת ישראל, גם בימים אילו, אין אוזן קשבת למצוקות תושבים והיחס הדורסני נותן כח רק לבעלי ההון”.
עו”ד סיני התייחס אף הוא לדחייה ומסר, כי “לצערי, תחת כל מיני תירוצים פרוצדוראליים, הוועדה הלאומית לתשתיות, מונעת מהרשויות להעלות טענותיהן כנגד הגדלת תחנת הכוח והפיכתה לאחת מתחנות הכוח הגדולות בארץ. לא נסכים שהאזור היפה בארץ יהפוך לחצר האחורית של מדינת ישראל. לא ייתכן שקילומטרים בודדים מתחנת הכוח רבין תקום תחנה כה גדולה. בכוונתנו לפנות אל כל השרים הרלוונטיים ואל מנכ”ל משרד הפנים מרדכי כהן שמכהן כיו”ר הות”ל בדרישה לשמוע הטענות ולהוריד מעל סדר היום הפגיעה הקשה באיכות החיים של התושבים מהאזור”.
נועם וינר מעמותת שומרי הבית ומוביל את התחום של מעבר לאנרגיות מתחדשות, הוסיף: “העיר News” מסר, שהשלב הבא הוא לגייס כמה שיותר את אזרחי חדרה והסביבה למאבק. כמו כן מסר, שצריך לגייס את בית חולים “הלל יפה” למאבק, שכן מצד אחד נמצאת תחנת הכוח אורות רבין, שחלק מהגז מגיע לבית החולים ומצד שני תחנת הכוח באזור התעשיה והתחנה המתוכננת.
“יש פה מקבץ של זיהומים, שמזמן עבר את הסף שפוגע בבריאות ובמרכזו יש בית חולים, שהוא המקום הכי רגיש. מנהל בית חולים “פוריה” בטבריה, התנגד להקמת תחנת כוח על גז בטווח של 2 קילומטר”.
עוד מסר וינר, כי בפועל יש היום יתירות של תחנות כוח לחשמל בישראל. לדבריו כמות יתירות החשמל בשעות השיא בקיץ ובשעות הקרוב בלילות החורף לא מחושבות נכון וכי אם יתבצע חישוב נכון ויביאו בחשבון את ההספק הסולרי, יש עוד גדול ולא צריך להקים תחנת כוח נוספת בכל ישראל.
אתמול (שני) התקיימה פגישה של מטה המאבק. בפגישה השתתפו מ”מ ראש מועצת פרדס חנה-כרכור, יואב קעטבי, חבר המועצה ומחזיק תיק איכות הסביבה, עו”ד אביעד סיני, עו”ד טל אליהו, טל כידן וכן ארז אריאב.
נודע, כי במהלך הפגישה התקבלו החלטות אופרטיביות להמשך המאבק.
תמונה: תחנת הכוח בקיימת באזור התעשיה בחדרה
צילום: אדוארדו מנדוזה
1תגובה