ראש מועצת פרדס חנה-כרכור וחברי מועצה מחדרה ומאלונה הגישו אתמול (שני) התנגדות להקמת תחנת כוח נוספת באזור התעשיה בחדרה
ראש מועצת פרדס חנה-כרכור, הגר פרי יגור ומהנדס המועצה, אריה רפופורט, הגישו אתמול (שני) את התנגדותם להקמת תחנת כוח נוספת באזור התעשיה בחדרה. כמו כן הגישו התנגדות חבר מועצת העיר חדרה, עו”ד טל אליהו וכן חבר מועצת אלונה, טל כידן.
פרי-יגור ורפופורט דרשו להורות בדחיפות על הקפאת כל מהלך תכנוני בנושא הגדלת התפוקה של תחנת הגז בחדרה, עד לליבון הנושא לעומקו ולהגעה למתווה מוסכם בין כל היישובים הסמוכים.
בהתנגדותם טענו במועצת פרדס חנה-כרכור: “אמנם תחנות העושות שימוש בגז עדיפות על שימוש בפחם או מזוט, אך יש לזכור, כי עדיין מדובר בתחנה מזהמת ביותר ויעילותה נמוכה בשל אופיה”.
בנוסף הדגישו פרי יגור ורפופורט, את היתרון של חלופה סולארית על תחנת גז. השפעה על זיהום האוויר, פליטת גזי חממה מזיקים ועלויות. זאת לאחר שמסקנות בדיקת המשרד להגנת הסביבה הציגו את היתרונות בחלופה סולארית.
עוד התייחסו לזיהום ממנו סובל היישוב. “ההחלטה לעבור ממקור מזהם אחד למקור שני אינה נכונה. קידום עוד ועוד תחנות מזהמות, במיוחד באזור חדרה היא שגויה. פרדס חנה-כרכור עצמה (שממוקמת מבחינה טופוגרפית נמוך יחסית ליישובי האזור) מצויה בצמרת המקומות המזוהמים בארץ, הרבה הודות לעשן הארובות שנישא אליה ממערב למזרח. יש לזכור כי עד יוני 2022 ימשיכו לפעול שש ארובות פחם באורות רבין, נוסף על הזיהום המגיע מכיוון אום אל פחם. לכן, הוספת תחנת גזף על מקורות הזיהום הקיימים, שסביר שיישארו עמנו בשנים הבאות, הינה בכיה לדורות”.
חבר מועצת העיר חדרה, עו”ד טל אליהו, הגיש אף הוא את התנגדותו לבניית תחנת הכוח. עו”ד אליהו התנגד בשל ריכוז יתר של תחנות כוח באזור חדרה: “במצב הקיים מדובר בהיקף כולל של 3,499 מגוואט של תחנות כוח לייצור חשמל ולגיבוי ממקורות שאינם נקיים”.
בנוסף עמד עו”ד אליהו על הזיהום ממנו סובלת העיר חדרה כבר שנים רבות. זיהום שהוא תוצר של “אורות רבין”. “תוספת המזהמים מפליטות של הגז ישפיעו על תושבי האזור הסמוך ויתווספו לאלה שכבר נפלטות ועוד יפלטו מהתחנות הקיימות והחדשות שכבר אושרו”.
עוד לדבריו, חדרה מהווה כבר היום מקור מרכזי ועיקרי לייצור אנרגיה במדינה. אין מחסור חשמל בחדרה ולכן כל הספק שיוקם באזור יחייב תוספת תשתית הולכה משמעותית. זאת לצורך העברת החשמל למקומות בהם אין תחנות כוח. עו”ד אליהו הוסיף, כי יש לצפות שכל החשמל החדש יופנה לתושבי גוש דן.
כמו כן עמד אליהו על “צדק חלוקתי”. לדבריו על המדינה לפזר מתקני תשתית באופן המותאם לריכוזי הצריכה, לצד המחסור בהיצע.
בנוסף הוגשה התנגדות נוספת על ידי טל כידן, חברת מועצת אלונה ויו”ר ועדת סביבה. כידן טען בהתנגדותו, כי הקמת תחנת כוח בצמוד לתחנת הכוח הקיימת בצמוד למפעל נייר חדרה, אינה באה בחשבון. לטענתו תושבי האזור כבר שילמו חובם למדינה מבחינת אירוח תשתיות לאומיות בשטחם.
“השימוש בגז טבעי, אמנם מזהם פחות מפחם, אך עדיין נחשב למזהם מאד” הדגיש כידן.
נראה, כי דווקא עיריית חדרה, אשר בתחומה עתידה לקום תחנת הכוח, לא הגישה התנגדות.
חדווה יחזקאלי, סגנית ראש עיריית חדרה ומחזיקת תיק איכות הסביבה, מסרה למערכת “העיר News”: “בשנת 2017 ממשלת ישראל אישרה הקמת תחנת כוח המופעלת על גז צמודת דופן לתחנה הקיימת מזרחה למפעלי נייר. זה במסגרת תשתיות לאומיות. בחודש אוקטובר 2020 ממשלת ישראל הודיעה על יעדי אנרגיות מתחדשות וקבעה, כי במשק הישראלי יוקמו ברחבי המדינה ויופעלו בגז טבעי עוד כ-4000 מגוואט תחנות גז. כל זה במסגרת מדיניות הממשלה להחליף פעם בגז”.
“עיריית חדרה תדאג שהתחנה תעמוד בכל התקנים הסביבתיים ולא תהווה מפגע לתושבים. לא ברעש לא בזיהום הנחל ולא מזיהום כבד בפחם”.
יחזקאלי הוסיפה, כי “דרשנו להמציא לנו מיידית תסקיר השפעה לסביבה”.
מחברת OPC העומדת מאחורי הקמת תחנת הכוח נמסר: “בהמשך להחלטת הממשלה מאוקטובר 2020, הנוגעת ליעדי אנרגיות מתחדשות, צפוי להתקיים בתקופה הקרובה בוועדה לתשתיות לאומיות דיון בצרכי תכנון לייצור אנרגיה ל- 2030. החברה מפעילה החל מיולי 2020, באזור התעשייה בחדרה, תחנת כוח הפועלת בגז טבעי בהספק של 144 מגה וואט, בטכנולוגיית קוגנרציה, שהינה היעילה והנקייה ביותר, ומוטמעת בהתאם לכל הדרישות הסביבתיות. החברה הוסמכה בהחלטת ממשלה לקדם הרחבה של תחנת הכוח, שתפעל בגז טבעי. זאת כחלק ממדיניות הממשלה ומשרד האנרגיה להפסיק את השימוש בפחם ובדלקים מזהמים במשק החשמל, והחלפתם במקורות אנרגיה יעילים ונקיים. כמו כן לקדם את המעבר של המשק לייצור חשמל באמצעות גז טבעי ואנרגיה מתחדשת. התחנה תעמוד בכל הדרישות הסביבתיות והקמתה והפעלתה יתרמו לפיתוח התעשייה והתעסוקה בחדרה”.
תמונה: תחנת הכוח הקיימת באזור התעשיה בחדרה
צילום: אדוארדו מנדוזה