הקריאה יוצאת הדופן מתייחסת למכרזי שכונת זכרונה. זיו דשא: המכרזים לשיווק הקרקעות התפרסמו ללא הסכמת וידיעת המועצה ואין בכוונתנו לבצע את עבודות הפיתוח הנקובות בהן.
פרשת מכרזי רמ”י להקמת דירות בשכונת זכרונה עולה מדרגה. המועצה המקומית זכרון יעקב פתחה בקמפיין נגד פרסום המכרז – בו קריאה ישירה לקבלנים המבקשים להשתתף במכרז.
במודעות ובהודעות המועצה, אשר כוללות מכתב להתאחדות הקבלנים בוני הארץ, מזהירה המועצה את הקבלנים. במועצה טוענים, כי המכרזים אותן פרסמה רמ”י לשיווק קרקעות בהיקף של 77 דונם, נעשתה ללא הסכמת המעוצה וללא ידיעתה. עוד לדברי המועצה, המכרזים כוללים אמירות להן המועצה מתנגדת. אמירות המתייחסות לפעולות פיתוח המתחם “אשר אין בכוונת המועצה לבצען”.
פרסומי מועצת זכרון יעקב מתייחסים לתוכנית (353-0332429). את התוכנית אישרה הוועדה המחוזית חיפה בחודש אוקטובר 2021. על-פי התוכנית הכוללת, במזרחה של זכרון יעקב יקצה המנהל 425 דונם לפיתוח עירוני. בשטח זה ייבנו 1236 דירות. כמו כן, 250 יחידות דיור מוגן. כחלק מהתוכנית נישולבו 3,200 מ”ר של שטחי מסחר.
על-פי מועצת זכרון יעקב שניים מהמכרזים שהתפרסמו לאחרונה, אלה המתייחסים לבניית 250 יחידות דיור מוגן וליחידת קרקע נוספת בגודל של 65 דונמים בהם אמורים לבנות 675 יחידות דיור, נעשו שלא על-פי דעתה.
עוד בשנת 2019, בשלב ההפקדה, התנגדה מועצת זכרון יעקב. טענתה המרכזית הייתה, כי מעבר לכך שרמ”י כלל לא עדכנה, היא בפועל התעלמה לחלוטין מתוכנית המתאר המקומית עליה עבדו במועצה – בין היתר – בשיתוף רמ”י. על-פי התכנית המקורית העניקה הרשות המקומית מקום לשטח גדול יותר לשטח מסחרי והתוכנית עצמה הייתה הרבה פחות צפוצה.
טענות המועצה באותה עת נידחו על-ידי ועדת המשנה להתנגדויות. המועצה פנתה לוועדת העררים של המועצה הארצית לתו”ב. חברי הוועדה בחרו לדחות את הערר בשלל סיבות.
ראש המועצה המקומית, זיו דשא, שלח מכתב רשמי, בין השאר, להתאחדות הקבלנים בוני הארץ. “נבקש להדגיש בפני כל המתעניינים במכרזים, כי לא קיים הסכם פיתוח בין המועצה המקומית לבין רמ”י”, כתב דשא והדגיש. “המועצה לא תוכל לקדם פיתוח של המתחם, כל עוד לא הובטח התקצוב והמימון של כלל עבודות הפיתוח והתשתיות”. עבודת הפיתוח של המועצה אמורות לכלול גני ילדים, מוסדות חינוך וציבור ואף כבישים.
מטעם רמ”י הזדרזו למסור תגובה. באשר לחוקיות המכרז ציינו, כי “התוכנית קיבלה את כל האישורים הדרושים במוסדות התכנון. בעתירות שהוגשו לא ניתן צו שיפוטי המונע את קידום המכרז. באשר לטענות המועצה ציינו, כי “כחלק ממסמכי המכרז קיים גילוי מלא הן ביחס לעתירות התלויות ועומדות. הן ביחס להתנגדות העירייה לשיווק”.