ג'ניה (שם בדוי), שורדת שואה, נאלצת לבחור בכל חודש מחדש בין תרופות או אוכל. ד"ר ערן ברקוביץ הוא אחד מתוך אלפי מתנדבי עמותת "למענם" המסייעת לקשישים.
פעמים רבות, לאחר שד"ר ערן ברקוביץ, מומחה עיניים מבית חולים הלל יפה, מסיים משמרת, הוא מתייצב למשמרת רפואית נוספת. במשמרת הנוספת הוא מגיע לבתיהם של שורדי שואה, רבים מהם בני 90 ומעלה. במקרים אחרים הם מגיעים איתו לקליניקה. הוא בודק אותם ומעניק להם טיפול רפואי אישי. הוא, כמו אלפי רופאות ורופאים, חבר בעמותת "למענם – רופאות ורופאים למען שורדי השואה".
ביום שישי (27.02) מציינים ברחבי העולם יום השואה הבינלאומי. במדינת ישראל חיים כיום כ-160 אלף ניצולי שואה, רבים מהם בני למעלה מ-90. הנתונים בישראל מצביעים על-כך, שאחד מכל שלושה קשישים חי מתחת לקו העוני. מצבם של שורדי השואה, שרבים מהם בנוסף מצולקים נפשית, קשה עוד יותר 50% מהם נאלצים לבחור בין מזון לתרופות.
למענם – אלפי רופאים ורופאות המסייעים לשורדי שואה
את עמותת "למענם", המעניקה שירותי רפואה אישית וללא עלות לכל שורדות ושורדי השואה החיים בישראל, הקימה ד"ר תמרה קוליץ. היא קיבלה את ההחלטה באפריל 2020 במהלך תקופת הקורונה ולאחר שקשישים בכלל ושורדי שואה בפרט, ויתרו על טיפולים רפואיים מהחשש להידבק. מאז הוקמה, סייעה העמותה לאלפי שורדות ושורדי שואה לקבל טיפול רפואי מותאם. העמותה ממשיכה לפעול על מנת להגיע לכל שורדות ושורדי השואה בישראל הזקוקים לסיוע רפואי נגיש.
"אנחנו מעניקים שירותים רפואיים שונים. ביניהם, מענה טלפוני מקצועי, ביקורי בית, ביקורים במרפאות מומחים וסיוע בבירוקרטיה. אנו מפעילים מרפאה ניידת לטיפולי רפואת עיניים, אף-אוזן-גרון, עור ופלסטיקה", מספרת ד"ר קוליץ בגאווה.
ד"ר ערן ברקוביץ, שכאמור מתנדב בעמותה, מספר כי כנכד לניצולת שואה, הבין עד כמה חשובה העשייה. "הופתעתי מהעובדה שיש שורדי שואה רבים שלא זוכים לטיפול רפואי מלא. בין אם כי הם עריריים או מבוגרים שקשה להם לצאת לבדיקות. לעתים רבות לא תמיד מבינים אותם או שקשה להם להתמודד עם המערכת ועם הבירוקרטיה. לכן, היה לי ברור שאני חייב לעשות את המקסימום כדי לעזור לאוכלוסייה הזאת".
אופן הפנייה לעמותה נעשה באמצעות פנייה למוקד טלפוני אותו מאיישים סטודנטים לרפואה, המנתבים את הפנייה לרופא הרלוונטי באזור הרלוונטי. משם, מתחיל הטיפול מול הרופא המומחה.
"ראייה בכל גיל, בוודאי בגיל מבוגר, הוא מרכיב מאוד משמעותי באיכות החיים", מסביר ד"ר ברקוביץ. "כששמעתי על 'למענם' ידעתי מיד שאני רוצה להתנדב. העמותה מפנה אליי מטופלים שזקוקים לסיוע רפואי בתחום העיניים ואני שמח לומר, שאני מצליח להגיע ולטפל בהם ולסייע למטופלים לעקוף את הבירוקרטיה בעזרת אנשי בית החולים שגם רתומים לעשייה ועוזרים לי לעזור לשורדים בצורה מהירה וטובה"
"תחום רפואת העיניים דורש מכשור לרוב ולכן רוב הבדיקות נעשות במרפאה. אך תמיד אנחנו מוצאים את הפתרון על מנת להגיע לכל מי שזקוק", מוסיף ד"ר ברקוביץ': "בין אם זה בהסעות, בביקור בית או כל פתרון אחר".
תאר לי את אחד המקרים שריגשו אותך – דווקא כרופא?
"יום אחד קיבלתי מהעמותה קריאה למטופלת, שורדת שואה, שהייתה מאותו אזור ממנו סבתי ז"ל הגיעה ממנו ברומניה. היא הייתה די מבוגרת ודיברה רק רומנית. השתמשתי ברומנית השבורה שלי מהבית כדי לתקשר איתה והצלחתי לעזור לה. הרגיש לי כאילו טיפלתי בסבתא שלי. טיפלתי בה כמו שהייתי רוצה שיטפלו בסבתא שלי".
בעמותה קוראים לרופאים ורופאות נוספים בתחומי הטיפול הרלוונטיים להצטרף לעשייה החשובה ולשורדות ושורדי השואה לפנות בכל צורך בסיוע רפואי נגיש בטלפון: 3191*
- בתמונה: רופאי "למענם – רופאות ורופאים למען שורדי השואה". צילום דניאל בר און