עד לפני 20 שנים האבחנה של מחלת סרטן הייתה שווה לגזר דין מוות. בעשור האחרון עולם הרפואה חווה פריצת דרך משמעותית, בפרט בכל הקשור לאבחון וטיפול במחלת הסרטן. הטיפולים הפכו להיות ממוקדים, יעילים ובטוחים יותר, והביאו לעלייה בתוחלת ההישרדות ובאיכות החיים של המטופלים.
מחלת הסרטן הינה המחלה השכיחה ביותר ברחבי העולם. אחד מתוך שלושה אנשים יחלה במהלך חייו בסרטן. לא בכדי במהלך העשור האחרון מדענים ואנשי רפואה חקרו רבות אודות המחלה בניסיון למצוא פתרונות יעילים ואפקטיבים לאבחון וטיפול במחלה, גם אם מדובר בהארכת חיים של מטופל ושיפור באיכות חייו.
ד”ר ולריה סמניסטי, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי “הלל יפה”, שפכה אור על הטיפולים והחידושים בתחום, שללא ספק נותנים תקווה ומקום לאופטימיות.
ד”ר סמניסטי הסבירה: “בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחות מהירה של סוג חדש של תרופות ביולוגיות לטיפול בסרטן שאינן מבוססות על מנגנונים דומים לאילו של הכימותרפיה. מעבר להרחבת מאגר התרופות ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות בדיקה מקיפה של תאי גידולים, קידומן של תרופות ביולוגיות הכניס את האונקולוגיה לעידן חדש של הטיפול האישי. הטיפול השתנה באופן דרמטי, במיוחד עבור חולים שמחלתם נמצאת בשלב מתקדם. כיום, מטופלים רבים נהנים מדור חדש ומבטיח של תרופות אימונותרפיות וביולוגיות”.
מהו טיפול ביולוגי?
“הטיפול הביולוגי הוא למעשה טיפול באמצעות חומרים המיוצרים בגוף באופן טבעי או לחילופין, חומרים המופקים בתנאי מעבדה שזהים לחלבונים אותם מייצר הגוף בעצמו. טיפול זה מתבסס על רפואה מותאמת אישית כאשר למטופל מותאמת תרופה ביולוגית המתאימה לו ביותר על פי התמונה המולקולרית של הגידול שלו. באמצעות בדיקות גנטיות, ניתן לזהות את המוטציות השונות שמאפיינות את תאי הגידול ואת המנגנון הביולוגי שלו. טיפול ביולוגי מותאם אישית יכול לשפר משמעותית את הפרוגנוזה של המחלה. בנוסף, תופעות הלוואי של תרופות ביולוגיות פחות חמורות מאשר תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים מקבילים, דבר שתורם אף הוא לקבלת תוצאות טיפול טובות יותר. טיפול זה מתבצע באמצעות כדורים או דרך הוריד”.
ד”ר סמניסטי ציינה, כי בעשור האחרון, הטיפולים הביולוגים הפכו להיות חלק אינטגרלי בטיפול של ממאירויות מסוגים שונים, קרי גידולי שד, ריאה, כליות, מעי גס, שחלה, גידולי ראש-צוואר, מוח ואחרים. בחלק מהן, הטיפולים הביולוגים הפכו את הקערה על פיה בכך שהגבירו את יעילות הטיפול האונקולוגי, ובחלקם אף החליפו לחלוטין את הטיפול הכימותרפי.
בנוסף סיפרה ד”ר סמינסטי על הדור הבא של התרופות – תרופות אימונותרפיות: “התרופות האימונותרפיות גורמות להחזרת מערכת החיסון לפעילות תקינה כדי שתוכל לזהות ולתקוף את התאים הממאירים. הטיפול בתרופות אימונותרפיות הוכיח כבר את יעילותו ונרשמו הצלחות מצוינות בתחום גידולי הכליה, מלנומה ועוד. במחקרים שבוצעו במספר מרכזים מובילים ברחבי העולם נראה בבירור, כי שילוב של טיפולי כימותרפיה ותרופות אימונותרפיות מגביר את סיכויי ההישרדות ולתרופות האימונותרפיות השפעה ניכרת גם על איכות חייהם של המטופלים בעיקר בגידולים מסוג מלנומה, גידולי ריאה, גידולי כליה וגידולים עם ממצא אי-יציבות של גנים”.
כיום הטיפול במחלת הסרטן מותאם לכל חולה באופן אישי: “הטיפול במחלת הסרטן כיום עבור כל אדם הוא טיפול אישי. הכוונה היא שאין מחלת סרטן באדם אחד דומה למחלת הסרטן של אדם אחר, גם אם מדובר באותו סוג של סרטן. בחלק ממחלות הסרטן ישנה התקדמות רבה בנושא וכבר קיימים מספר תרופות טיפולים של כימותרפיה, הקרנות, אימונותרפיה וטיפולים ביולוגיים. מלבד הטיפולים החדשים יש לזכור כי אלו לא מחליפים בדיקות תקופתיות וחשוב להקפיד לבצע בדיקות תקופתיות, כגון קולונוסקופיה, ממוגרפיה, בדיקת רופא נשים, בדיקת צואה לדם סמוי. זכרו- גילוי מוקדם מציל חיים”. הדגישה ד”ר סמניסטי.
“תרופות אימונותרפיות וביולוגיות פתחו למעשה עידן חדש בטיפול במחלות הסרטן השונות, שיפרו באופן משמעותי את מצבם הבריאותי של המטופלים והאריכו את תוחלת חייהם של חולי הסרטן מסוג מלנומה, סרטן הריאות, דרכי שתן, מערכת העיכול ועוד. אם עד לפני כמה שנים תוחלת ההישרדות של מחלה גרורתית (מלנומה, סרטן ראה, סרטן קיבה ועוד) עמדה של שנה בממוצע, כיום אנו עדים להישרדות של מספר שנים הודות לטיפולים הביולוגיים ולאימונותרפיה. חשוב לציין כי לאיכות החיים של המטופל באותן “שנות הישרדות” יש חשיבות עליונה. באותן שנים המטופל מסוגל לתפקד כמעט כרגיל, לטייל בעולם, לבלות בחיק משפחתו וכן לצבור חוויות חדשות, כל זאת בזכות הטיפולים האונקולוגים המתאימים ותמיכתו של צוות המכון האונקולוגי ומשפחתו. עם זאת לצערנו, לא כל המטופלים נהנים מטיפולים חדשניים אלו. כדי לקבוע האם מטופל מתאים לטיפול מסוג זה, יש לבצע בדיקות מולקולריות במטרה להתאים את הטיפול המתאים לגידול הספציפי של המטופל”, סיכמה ד”ר סמניסטי.
תמונה-ד”ר ולריה סמניסטי, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי הלל יפה
צילום-באדיבות דוברות בית חולים הלל יפה