על-פי הערכות מומחי נדל”ן בעיר חדרה כ-250 דירות מפוצלות בבנייני מגורים בניגוד לחוק; בנוסף, כמעט באותה כמות יחידות דיור שלא קיבלו היתר בבתים צמודי קרקע. העירייה לתושבים: דווחו
עיתון העיר News חושף: כך מצפצפים מאות בעלי דירות בחדרה, אותן ייעדו להשקעה, על חוקי המדינה בכלל וחוקי העיר חדרה בפרט.
אל מערכת העיתון התקבלו במהלך השבועות האחרונים מספר פניות של תושבים. כולם מתגוררים בבניינים משותפים ברחבי העיר חדרה – בשכונות ואזורים שונים. לטענתם, בבניינים בהם הם מתגוררים דירות מפוצלות להשכרה. “המצב הוא בלתי נסבל”, הרחיב אחד הפונים לעיתון. “כשמפצלים דירה והופכים אותה לשתי דירות, זה אומר יותר אנשים שמתגוררים בהם. זה אומר שיש פחות מקום לחניות. זה אומר שיותר זמן המתנה למעליות בעוד התשלום לוועד בית אותו דבר”. אלא, שלא רק בעיות עם שכנים יוצרת התופעה. גם בעיות תחזוקה ובמקרים מסוימים אף סכנות למבנים עצמם. בכל זאת, כדי לפצל דירה, לעתים לשתי יחידות דיור ולעתים אפילו לשלוש, צריך לשבור המון קירות, להסדיר את הצנרת ואת החשמל. לרוב, לא בצורה תקנית ולא בדיוק על-פי הדרישות.
עיתון העיר News פנה לשלושה מומחי נדל”ן הפועלים בחדרה. שניים מהם בתחום התיווך ואחד נוסף בתחום ההנדסי. שלושתם, כל אחד בנפרד, בדקו ועברו על מאגרי המידע שברשותם. הם התייעצו עם סוכני ומתווכי נדל”ן נוספים וחזרו עם הערכות. הערכות של שלושתם מצביעות על כ-250 דירות מפוצלות בבנייני מגורים בניגוד לחוק. תופעה זו, כך לדבריהם, גברה במהלך שלוש השנים האחרונות וניתן למצוא זאת בכל רחבי העיר – גם באזורים חדשים וגם בשכונות ותיקות. בנוסף, כך על-פי הערכתם, כמעט באותה הכמות קיימות יחידות דיור או מרתפים שהוסבו בבתים צמודי קרקע למגורים להשכרה. “אנשים עושים את זה, כי זה כלכלי. הם מגדילים משמעותית את יחידות הרווח שלהם”. אגב, ביחס למספר בתי האב בעיר, התופעה בחדרה עדיין נחשבת לקטנה יחסית.
פיצול דירה היא בניגוד לחוק והיא נחשבת עבירה פלילית. אז למה כל-כך הרבה מצפצים על החוק?! כי הם יכולים
הבעיה, כך מתברר, שדירות מפוצלות הן בניגוד לחוק. “פיצול דירה היא עבירה על חוק התכנון והבניה”, כך מסרו בעיריית חדרה בתגובה לשאלות העיתון. לשאלת העיתון מה עושה העירייה בנדון, נמסר בתגובה כי “במסגרת אכיפת חוק התכנון והבניה מפעילה העירייה את האמצעים העומדים לרשותה למיגור התופעה. בתקופה האחרונה הוגשו מספר כתבי אישום בגין פיצולי דירות בניגוד לחוק”.
אולם, גם בעירייה מודעים לעובדה, כי ההליך המשפטי נגד בעלי דירות ארוך. לא רק ארוך, אלא גם מורכב ומתבסס בעיקר על קבלת מידע מודיעיני ותלונות תושבים. כך, למשל, על-פי חוק, רק עם קבלת תלונה יכול מערך הפיקוח על הבנייה לפנות לבעלי הדירות. במידת הצורך, וגם זה לוקח זמן, לבקש צו להיכנס לשטח הפרטי. פעולות שבבתי המשפט בשל העומסים הרבים יכולות לקחת חודשים ארוכים. רק שנאספות כל הראיות יוגש כתב אישום, יתקיימו דיונים בביהמ”ש שיכולים לקחת שנים עד פסק דין – וזאת עוד לפני הגשת ערעור מצד הנאשם או בקשות לדחיית מועד ביצוע פסק הדין שכולל לרוב צווי הריסה.