על רקע דיווחים בהם נתקלו תושבים בנחשים שהתעוררו משינת החורף, מועצת פרקדס חנה תעמיד, גם השנה, לוכד נחשים בשטח הפרטי בחינם
הבוף השבוע האחרון אירעו שני מקרים בהם הוכשו תושבים על-ידי נחש צפע. מקרה אחד ארע באזור עמק חפר, ואילו מקרה שני בעיר פתח תקווה. הרקע: מזג האוויר האביבי, המלווה בחמסינים, תרם ליציאתם של הנחשים, שהתעוררו משינת חורף.
“הנחשים מגיעים מהמרחב הציבורי ומהשטחים הפתוחים. לכן, אין זה הוגן כי עלות לכידת הנחשים תהיה על חשבון התושבים”, מסבירים במועצה. השירות עצמו, החל לפעול לראשונה בפרדס חנה – כרכור, לפני כשלוש שנים. את ההחלטה על-כך קיבלה ראש המועצה, הגר פרי – יגור, שביקשה להוביל רפורמה בנושא.
האגף האמון על לכידת הנחשים, הוא אגף שפ”ע. הלכידה עצמה מתבצעת על-ידי לוכד מוסמך ובהתאם לנהלי הבטיחות והנחיות הגופים המוסמכים. מזה כשלוש שנים, כאמור, תושבים הנתקלים בנחש, יוצרים קשר עם מוקד 106. בשיחה עם אודי קוברבסקי, מנהל אגף שפ”ע ועם לוכד נחשים מוסמך, מסרו השניים את כל מה שצריך לדעת על מפגש עם נחש בכלל ונחש צפע בפרט.
בשבוע האחרון אנו עדים לגידול חד במפגשים בין בני אדם לנחשים. מה הגורם לכך ומה יש לעשות כדי לצמצם זאת?
“שינוי מזג האוויר השרבי במהלך כל השבוע האחרון, גורם לנחשים לצאת ממקומות המסתור שלהם. הנחשים מחפשים מזון לאחר שישנו במהלך החורף. על כל תושב ותושבת להיום ערניים. המלצתנו לתושבים היא לצמצם מפגעים בחצר ובשטחים הפרטיים. זה עשוי למנוע מנחשים “לבקר” בחצר הבית. יש להקפיד על הניקיון. לסדר את החצר, לסלק גרוטאות, לנכש עשבים ולפנות אשפה וגזם. בכל מקרה, נתקלתם בנחש? צרו קשר מידי עם מוקד 106″.
כיצד להימנע מהכשת נחש?
נחשי ישראל ניזונים בעיקר ממכרסמים. תכונת החולדות היא להתקרב לטריטוריה של בני האדם בחיפושים אחר מקורות מזון. זה גורם לציידי החולדות (הנחשים), לחפש טרפם אפילו בבתינו. על כן, אנו מציעים מספר צעדים. כדי למנוע ביקור של חולדות (שמושכות את הנחשים), יש לדאוג לאחסן מזון במקומות סגורים. כאשר משליכים זבל אורגני, יש להשליכו לפח ולסגור את המכסה. ככלל, אנו ממליצים שלא לצעוד על מצעי דשא או עשב גבוה יחפים.
במידה ונתקלנו בנחש. מה יש לעשות אם טרם הכיש אותנו? ומה לעשות אם הכיש אותנו?
“במידה ונתקלתם בנחש, יש לנהוג באיפוק. אסור לעשות תנועות פתאומיות וחדות. הנחשים בישראל מכישים רק אם הם מרגישים מאוימים. על כן, יש להימנע מתנועות שיפחידו את הנחש. יש להתרחק לאט ובזהירות. בכל אופן, אין לנסות לתפוס את הנחש או לגעת בו. יש לחייג למוקד 106 ולהזמין לוכד. במקרה שנחש מכיש, יש לפנות את הנפגע במהירות האפשרית לבית חולים. חשוב מאוד לזכור, שיש להרגיע את הנפגע. לחץ מוביל לדפיקות לב מהירות ולעלייה בלחץ הדם. אלה מאיצים את התפשטות ארס הנחש בגוף האדם. יש לוודא שהנפגע יבצע פעילות מינימאלית. במידה וקיימת אפשרות, יש לקבע את האזור המוכש. יש להשקות את הנפגע במים למניעת התייבשות. אסור בתכלית האיסור למצוץ את הארס או לחתוך את אזור ההכשה. יש להודיע לשירותי מד”א או לבית חולים כי אתם בדרך. רצוי, אם מתאפשר, לצלם את הנחש או לזכור את צבעו, גודלו וכן סימנים על גופו. כל פרט עשוי לסייע בזיהוי הנחש והתאמת הטיפול או הנסיוב”.