יו”ר איגוד ערים שרון כרמל, אסיף איזק, הורה להפסיק מיידית את ניקיון החופים; זאת בשל סירוב האוצר לאשר תכנית ותקצוב למטרה זו
“אנו לא מוכנים לתקצב את ניקיון החופים על גבי הרשויות” מסר יו”ר איגוד ערים שרון כרמל וראש מועצת חוף השרון, אסיף איזק הבוקר (שני).
איזק הודיע, כי רשויות החוף במרחב האיגוד מפסיקות באופן מיידי את ניקיון זיהום הזפת בחופים, שנגרם באסון האקולוגי הקשה ביותר. זאת בשל סירוב האוצר לאשר את התוכנית והתקצוב שהגיש המשרד להגנת הסביבה.
איזק מסר: “בממשלה מתקוטטים ובכך פוגעים בחיי בעלי חיים, באיכות הסביבה וגורמים לדחיית פתיחת עונת הרחצה והתיירות במרחב שלנו”.
נודע, כי הערב יפגשו כל רשויות החוף לישיבת חירום.
בנוסף נודע כי בצעד חריג הוטל הבוקר (שני) צו איסור פרסום על חקירת האסון האקולוגי בחופי ישראל. הצו הוצא לבקשת המשרד להגנת הסביבה. מהצו עולה, כי חל איסור פרסום על כל פרט מפרטי החקירה וכל פרט העלול לזהות את החשודים, שם כלי השיט, נמלי מוצא ויעד, מטען ונתיב שיט.
אתמול הודיעה השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, כי “בעקבות האירוע הסביבתי החמור שפוקד את ישראל בימים האחרונים, של נחיתת גושי הזפת ברצועת חוף של 160 ק”מ מצפונה ועד לדרומה, סיכמתי עם ראש הממשלה על כך שהמשרד להגנת הסביבה יגיש לממשלה בדחיפות הצעת מחליטים, על מנת לקבל את אישורה לתוכנית שיקום לחופי הים התיכון והיערכות לאומית באירועי זיהום ים וחופים. הצעת מחליטים זו כוללת תקציבים מיידיים לשיקום, תקנים וקידום חוק התלמ”ת – תוכנית לאומית למוכנות ותגובה, זיהומי ים בשמן”.
השרה גמליאל הוסיפה: “אנו ממוקדים באיתור האנייה האחראית לזיהום המשמעותי ונעזרים בכל הגופים הבין-לאומיים. במקביל אנחנו מוודאים כי פעולות השיקום שיבוצעו על ידי הרשויות המקומיות ושאר הגורמים האחראים, ימזערו את הנזקים וההשפעות הסביבתיות והאקולוגיות וישיבו את המצב לקדמותו, על פי הסטנדרטים המקובלים בעולם. המטרה שלנו היא למנוע ככל האפשר נזקים סביבתיים מאירועים עתידיים, ובין היתר, לאור הפריסה הרחבה של תשתיות האנרגיה במרחב הימי, כל זאת לשם שמירה על בריאות הציבור והסביבה, השמירה על הטבע ומניעת מפגעים סביבתיים”.
עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה, כי הצעת המחליטים תכלול תקצוב ופיקוח על פעולות השיקום בחופים המבוצעות באחריות ובסמכות הרשויות המקומיות.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי “המשרד להגנת הסביבה מנהל קרן ייעודית בהיקף של 120 מיליון שקלים שמטרתה למנוע זיהום מי ים ולסייע בניקוי חופים ובפיקוח עליהם. עד כה המשרד טרם עשה שימוש בכספי הקרן למטרות למענן היא הוקמה. בנוסף, במהלך השנים אישר משרד האוצר תוספות תקציב ותקני כוח אדם משמעותיים במשרד להגנת הסביבה, בין היתר, לצורך התמודדות עם אירועי זיהום ים”.
טרם נתקבלה תגובת המשרד לאיכות הסביבה.