לאחר שבשנה שעברה משרד הפנים דחה בקשת המועצה להפחתה חריגה, אושר השנה הצו הכולל ייקור אוטומטי על-פי חוק בסך של 1.9%
מליאת מועצת בנימינה גבעת עדה אישרה בישיבתה האחרונה שהתקיימה בשבוע שעבר, את צו הארנונה למושבות לשנת 2022. תעריפי צו הארנונה נקבעים מידי שנה לפי נוסחה שנקבעה ונחקקה בסעיף 7 לחוק ההסדרים במשק המדינה. שיעור העדכון הינו אוטומטי. על פי הנוסחה השנה ההתייקרות בכל רחבי הארץ עומדת על 1.92%.
ממועצת בנימינה – גבעת עדה ביקשו להבהיר, כי למליאת המועצה אין מרחב תמרון באשר להחלטה זו. בין השאר, בשנת 2020 בעקבות המאבק בנגיף הקורונה והמשבר הכלכלי שפקד את המדינה, אישרה מליאת המועצה בקשה לאישור חריג להפחתת תעריפים לשנת 2021. בצו הארנונה דאז שאושר על-ידי מליאת המועצה, נקבעו תעריפים זהים לשנת 2020. אולם, על-פי חוק, את האישור הסופי מעניקים משרדי הפנים והאוצר. הם דחו את בקשת המועצה להפחתה חריגה – למרות אירועים אלה.
צו הארנונה שאושר קובע גם את סוגיית ההנחות לארנונה לזכאים השונים. על-פי חוק, בשנת 1993 קיבעה המדינה את שיעור גביית הארנונה בהחלטה רוחבית – ארצית. כתוצאה מכך, נשללו באופן עקרוני מהרשויות לקבוע עצמאית את שיעור הארנונה. החלטה זו יצרה עיוותים בשיעור הארנונה הנגבית בכל רחבי הארץ, והבדלים משמעותיים בין הרשויות. בישראל, כיום, למעלה מ-1200 חיובי ארנונה שונים ובמחירים שונים מעיר לעיר.
משרד הפנים מאפשר לרשויות חזקות, ורק במקרים מסוימים, שלא לגבות את התוספת האחוזית – זאת בשורה של תנאים ומגבלות. בין השאר, יכולת הרשות המקומית להציג הערכות רווח מוכחות וכן שמירה על עקרון “סכום אפס”. עיקרון זה אומר, כי על כל שקל בו הרשות מורידה, עליה להציג מקור הכנסה חלופי זהה.
אחת הדרכים להרחבת ולהגדלת ההכנסות של הרשויות, היא, באמצעות הקמת מרכזים מסחריים. בנוסף, בהרחבת צו הארנונה באמצעות סיווגים חדשים על בסיס קטגוריות ונושאים.