אין ספק שאנחנו ישנים בעידן הנכון
אין ספק שאנחנו דור מפונק שחי בתרבות מפנקת, וזה לגמרי הגיוני ומוצדק, לפחות כשמדובר במצע השינה שלנו. ידוע שאי שם בהיסטוריה לא היו מזרונים איכותיים, בטח לא כאלו שמציעים מספר מוקדי תמיכה, בד נושם, מערכת קפיצי כיס וכדומה. עם זאת, סביר להניח שגם בהיסטוריה אנשים ישנו מדי יום, וסביר להניח שסה”כ ישנו טוב. אז בזמן שאתם מתלבטים האם להוסיף שכבת נוחות מפנקת ואיזו דרגת קושי עדיפה, מוזמנים להציץ כיצד אנשים שונים לאורך ההיסטוריה נהגו לישון, ולו כדי שתוכלו לחזור למיטה הנעימה שלכם ופשוט לומר תודה שנולדתם בתקופה הנכונה.
יצא לכם לישון על עצים?
אם נרחיק ללכת אחורה בזמן, נמצא שהאנשים הראשונים נהגו לישון על עצים, אם כי לא היה שונים בהרבה משאר החיות ואם כי בעיקר ביקשו להישמר מפני טורפים. עם זאת, כל ה”כיף” השתנה ברגע שהאדם גילה שבכוחו לייצר אש, מקור מרתיע שמאפשר לישון בנוחות יחסית על פני הקרקע. די מהר בני האדם שעברו לישון על גבי הרצפה חיפשו דרכים להטיב את נוחות השינה, כך שהם יצרו מזרנים פשוטים ודקים שעשויים מעלים ומקנה סוף.
כאן מעניין לציין שממש כפי שכיום ניתן למצוא מזרונים שכוללים בדים אווריריים שמסייעים למזער זיעה, כך בעבר הטיבו לבחור את העלים שתפקדו כריפוד. יש עדויות לכך שהאדם הקדמון נעזר בעלים שסייעו להרחיק יתושים.
מיטה משפחתית אינה המצאה חדשה
לאחר שהאדם השכיל לעבור מהעץ לרצפה ואף השקיע ביצירת ריפוד, נוספו מגוון שינויים מבורכים למשוואה. אומנם טרם נוצרה מיטת נוער ארגונומיות, או מיטה נפתחת שמסייעת לנצל בצורה חכמה את המרחב, אך היו אלו המצרים שהשכילו להגביה את המזרונים (הגנה מפני זוחלים). מה באשר לכרית? מוקדם מדי לדבר על כרית כפי שכיום אנחנו מכירים, אלא בעבר הרחוק בעיקר נעזרו בבלוק עץ, או פשוט באבן חלקה. עוד מעניין לציין שהמיטות היו גדולות, פשוט כיוון שנועדו לכל המשפחה, מתוך מטרה לייצר חימום ולהגביר את תחושת המוגנות.
מעלים הילוך וחוזרים לרצפה
לאחר שעברנו מהאדם הקדמון למצרים, נבקש לבחון את החידושים של הרומאים הקדומים. גם הם הרימו את המיטות, ואף לעיתים באופן שהצריך שימוש בסולם. כמו כן, אט אט נכנסו למשוואה כריות רכות, מצעים ואף מזרונים שממולאים בצמר ונוצות. אם נמשיך לקפוץ קדימה בדפי ההיסטוריה, נמצא שבשלל מדינות אסיה החזירו את המזרונים לרצפה. מדוע? מדובר בעידן שבו חיות הבר כבר לא היוו איום, וכיוון שבאופן שכזה התאפשר ליהנות בימי הקיץ החמים מטמפרטורה יחסית קרירה (חום נוטה לעלות מעלה). כמו כן, מדובר בהיבט בריאותי – שינה על גבי הרצפה מאיצה את זרימת הדם.
מיטה כסמל סטטוס
אט אט מיטות הפכו להיות סמל סטטוס. העשירים בנו מיטות בעלות מסגרות ממתכת, שיבצו במסגרות עץ אבנים יקרות, קישטו את המזרונים ברקמות מפוארות ואף נוסף אפריון מרשים למראה שמזוהה עם אנשי האצולה. שנקפוץ בחזרה להווה? מיטות עדיין מהוות סמל סטטוס, אך מזרונים נוחים ואיכותיים כבר אינם מצרך נדיר, אם כי כמובן שקיימים הבדלים מבחינת טכנולוגיות, חומריות ורמות נוחות. אז היום בלילה כאשר תיכנסו למיטה הנוחה שלכם אל תשכחו לומר תודה, ממש רגע לפני ששוקעים בשינה נעימה.