מאות תושבי פרדס חנה כרכור הפגינו כנגד תכנית בניה רוויה למגורים שהגישה רשות מקרקעי ישראל. בשטח המוגדר בתכנית המתאר כבעל ערכיות נופית גבוה בשל עצי האלון העתיקים המצויים בו. “התגייסות תושבי המושבה ביחד עם דרישתה הנחרצת של המועצה לעצירת הבנייה מחממת את הלב. נעשה הכל על מנת לשמור על האלונים העתיקים. נילחם בכוונתה של רשות מקרקעי ישראל לבנות על חשבון הטבע הייחודי”, אמרה ראש המועצה הגר פרי יגור.
תושבי פרדס חנה כרכור הפגינו בערב יום שלישי נגד רשות מקרקעי ישראל שמקדמת בניה רוויה למגורים בתוואי השטח הסמוך לפנימיית נווה מיכאל, בין רחובות הדרים, עמל והבוטנים. מדובר בשטח עם ערך שימור עצי אלון עתיקים, חלקם עוד מהמאה ה- 19 ומהווים שריד קדום ליער האלונים ההיסטורי שאפיין את המושבה.
במהלך ההפגנה הניפו התושבים שלטים ויצאו בקריאה חד משמעית למנהל מקרקעי ישראל. לעצור את הבנייה ולא לפגוע באלונים העתיקים. מחאת התושבים השבוע היא המשך ישיר להתנגדותה הנחרצת של המועצה והוועדה המקומית לתכנון ובניה – מרגע גילוי תכניתה של רשות מקרקעי ישראל. התנגדות מצד המועצה המקומית והוועדה המקומית הוגשה זה מכבר לגופי התכנון. כזכור, ראש המועצה הגר פרי יגור יצאה בקריאה למנהל מקרקעי ישראל לעצור את התכנית כבר לפני כחודשיים.
רשות מקרקעי ישראל החלה, למעשה, לקדם את תכנית הבינוי, ללא תאום, תכנון או ידוע המועצה המקומית ואו הועדה המקומית לתכנון ובניה כפי שנהוג בין מוסדות רישוי ותכנון. התכנית הראשונית שהוגשה אינה תואמת את תכנית המתאר היישובית שאושרה ב 2017, חורגת מזכויות הבניה בתכנית המאושרת בשטח. התכנית שהגישו מציעה כ-120 יח”ד בבנייה של ארבע קומות, כאמור, הרבה מעבר למה שקבעו תכנית המתאר היישובית ותכנית ישנה המאושרת למקום (משנת 1971).
בתכנית המתאר היישובית שאושרה הושם דגש לשימור האלונים העתיקים. מתוך לשון התכנית : “שימור האלונים הקיימים והחזרת אלונים נוספים למושבה חשובים לחיזוק מאפייניה ההיסטוריים והאקולוגיים ויחזקו את דימויה של פרדס חנה כרכור” .
נתנאל קסטן, חבר הנהלה ותושב השכונה מזה 71 שנה. אמר כי ” חייבים לשמור על האלונים שקיימים כאן מעל 100 שנים. בעבר היו ניסיונות בנייה בשטח אך ללא הצלחה. המועצה והתושבים ילחמו בכל הכוח כנגד רצון מנהל מקרקעי ישראל לבצע בנייה בשכונה. מה שיביא לפגיעה באלונים ובצביון היישוב. למנהל מקרקעי ישראל מספיק עתודות קרקע אחרות שלא פוגעות בסביבה ובטבע ובמרקם השכונתי”.
יואב קליגר, תושב המושבה ומי שלקח חלק במחאה, ציין כי “תושבי פרדס חנה כרכור, יחד עם ראש המועצה הגר פרי יגור וחברי המועצה, התכנסו היום בחורשת האלונים העתיקים כדי למחות ולפעול למען שינוי התכנית לבנות 120 יחידות דיור במקום. אין דרך לשלב בין הבנייה לחורשה! האלונים היו כאן מאות שנים לפנינו והם עצים לשימור! נהפוך את המקום לפארק שוקק חיים וירוק”.
ד”ר נורית השמשוני, ראש החוג למדעי המדינה במכללה האקדמית ת”א-יפו שגם כן לקחה חלק בהפגנה: “דווקא בתקופת הקורונה נוכחנו כולנו כמה חשוב שיש מקום פתוח, נעים, מוצל ומזמין לצאת אליו במרחק קרוב לבית וזה כאן ממש מתחת לאף שלנו. כמובן צריך להביט על זה גם במבט הגלובאלי. העולם נלחם במשבר אקלים, וזה לא סתם מילים. העצים נותנים צל ומורידים טמפרטורה, משמשים מטהר אויר, ובלעדיהם- החיים שלנו ייראו אחרת. לכן, זה גם ענין מקומי וגם ענין לאומי ועולמי. מדיניות ציבורית צריכה היום להיות כוללנית שרואה גם צרכים של הווה וגם אלה של העתיד. לא לאפשר הרס בלתי הפיך של סביבה טבעית, כי אנחנו כבר יודעים היום שפיתוח ללא שמירה על ערכים הוא לכרות את הענף שעליו אנחנו יושבים”.
- מאות מתושבי פרדס חנה – כרכור בהפגנה לעצירת תכניות הבנייה ונגד הפגיעה בחורש האלונים