4 דברים שאולי לא ידעתם על… נזלת אלרגית
נזלת אלרגית על רקע קרדית האבק היא אחת התופעות השכיחות ביותר בקרב מבוגרים וילדים. קרדית האבק היא יצור מיקרוסקופי שאינו נראה לעין, החי במזרונים, שטיחים, רהיטים מרופדים, ביגוד וספרים. החשיפה העיקרית לקרדית האבק נפוצה בעונות החורף והסתיו, אך לרוב מצויה בבית כל ימות השנה.
שכיחות התופעה
שיעור האוכלוסייה הסובל מאלרגיה נע בין 15-30 אחוזים. ישנם מחקרים הטוענים כי מתוך אלו הסובלים מהנזלת האלרגית, כ-70-90 אחוזים לקו בה כתוצאה מקרדית האבק, יצור שאוהב אקלים חם (°25) ולח(80%) , המפריש חלבון שאנשים רגישים אליו. לכאורה, זה נשמע כמו משהו לא מזיק, אבל נוכחותו יוצרת אצל אנשים רבים תגובות אלרגיות שנגרמות על ידי הפרשותיו השונות.
התסמינים
התגובה האלרגית מתבטאת בהתעטשויות, נזלת, גרד בעיניים, דמעות ושיעול הנגרמות על ידי קישור של נוגדנים מסוג IGE לתאי פיטום הנמצאים ברירית האף. הנוגדנים מופעלים על ידי חשיפה לאלרגן ובעקבות זאת משתחררים חומרים כגון היסטמין מהתאים, הגורם לאותם תסמינים. אם אתם סובלים מהתופעות הללו, כדאי לגשת למרפאה לאלרגיה ולהיבדק האם הסיבה לתסמינים היא אכן קרדית האבק.
כיצד ניתן לזהות
אופן הזיהוי הוא על ידי ביצוע תבחין עורי בו מונחת טיפה המכילה אחד מגורמי האלרגיה על פני העור. מתבצעת שריטה עדינה של העור דרך הטיפה שמטרתה החדרה של כמות קטנה מהחומר לעור. במידה שקיימת רגישות יופיעו אודם ונפיחות מקומית ויורגש גרד.
אופן הטיפול
ישנן שלוש צורות טיפול: סביבתית, תרופתית וחיסונית.
טיפול סביבתי – המקומות ה”אהובים” על קרדית האבק הן חדר השינה, בעיקר המזרן עליו אנו ישנים. תוסיפו לכך חום ולחות ויצרתם תנאים אופטימאליים לדייר המיקרוסקופי. מקומות נוספים ו”מועדים לפורענות” הם שטיחים וספרים מאובקים, רהיטים מרופדים ווילונות המהווים קולטני אבק ובהתאם מקומות מרבץ אידיאלים. שמירה על מקומות אלו נקיים באופן יחסי מאבק, תמעיט את הימצאותה של הקרדית. הטיפול הסביבתי אינו מהווה תחליף לטיפול תרופתי שעשוי לכלול – טיפול בכדורים – אנטי-היסטמינים, נוגדני לויקוטריאנים ואחרים, משאפים נזלים – על בסיס סטארואיד או אנטי היסטמין, טיפות עיניים – אנטי אלרגיות, ומשאף לריאות במידה שאובחנה גם אסטמה אלרגית.
חיסון– החיסון הוא כיום הטיפול היחיד שמציע שינוי במהלך המחלה ולא רק את דיכוי הסימפטומים. הטיפול ניתן רק על ידי רופאים מומחים לאלרגיה ובהתאם להנחיות ארגוני הבריאות העולמיים ומשרד הבריאות הישראלי. בעזרת הטיפול ניתן לשנות בהדרגה את התגובה של מערכת החיסון כלפי גורמי האלרגיה ובכך לצמצם את הצורך בתרופות ולמנוע את הנזקים או ההחמרה במצבו של החולה. יעילות החיסון לאלרגיה נעה בין 70-80 אחוזים, תלוי בסוג האלרגיה וככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר כך יעילותו טובה יותר.
חשוב לזכור כי הטיפול החיסוני הוא טיפול מניעתי משלים לטיפול הסביבתי ולטיפול התרופתי הנדרש באלרגיה. לכן, במקביל לחיסון, יש צורך בהמשך המעקב הרפואי. עם זאת חשוב להבין כי ניתן לטפל באלרגיה באופן שיאפשר שיפור באיכות החיים, כזה שיפסיק את ההתעטשויות הבלתי נגמרות, הגרד המציק ושאר תופעות האלרגיה.
מאת: ד”ר ורד שיכטר קונפינו, מנהלת השירות לאימונולוגיה ולאלרגולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה.