אנשים רבים מבקשים להקים עסקים מסוגים שונים, אבל לא מעט המקרים בהם הם נתקלים במכשולים
ישראל היא מדינה של יזמים אבל מצד שני גם של בירוקרטיה מורכבת ולפעמים גם מיותרת. התוצאה היא: אנשים רבים שמבקשים להקים עסקים מסוגים שונים אבל לא מעט מקרים, שבהם הם נתקלים במכשולים שמסרבלים את הדרך שלא לצורך.
חשוב להדגיש: חוק רישוי עסקים שלפיו נקבעות התקנות המחייבות בעלי ובעלות עסקים לקבל רישיון לצורך פעילותם הוא חוק חיוני. מטרתו היא יצירת איזון בין מימוש יוזמות עסקיות לבין השמירה על שלום הציבור, בריאות הציבור, המרחב הציבורי ואינטרסים מהותיים נוספים. בנוסף התרחשו בעשור החולף שתי רפורמות משמעותיות שמאפשרות לקצר במידה ניכרת את פרק הזמן עד לקבלתו של רישיון העסק המיוחל. יחד עם זאת גם למי שפותח עסק חדש יש אחריות. לכן חשוב להתנהל נכון כדי שתהליכי הרישוי לא יתארכו יתר על המידה.
הבשורות שטמונות ברפורמות האחרונות בתחום רישוי העסקים
רישוי עסקים הוא תחום שהיה ידוע לשמצה עד לפני כעשור. כתוצאה מכך עסקים רבים נאלצו לפעול ללא רישיון עסק כך שדווקא ההקפדה היתרה על החוק הובילה לכך שהוא לא קוים ולא מילא את מטרתו החשובה.
שתי רפורמות, האחת נכנסה לתוקף ב-2013 והשנייה ב-2018, שינו את המצב והקלו על עסקים שזקוקים לרישיון לקבל אותו. כמובן בתנאי שהם עומדים בתנאים הרלוונטיים. בין השאר כוללות הרפורמות צעדים משמעותיים. כגון יצירת מסלולי רישוי דיפרנציאליים בהתאמה טובה יותר לסוג העסק. הסרת הצורך באישורים של גורמים לא רלוונטיים לסוג העסק (למשל משטרת ישראל ממסעדות קטנות). הארכת תוקף רישיון העסק (לדוגמה, 5 שנים במקום 3 לבריכות שחייה) ועוד.
איך להתנהל לפי תקנות רישוי עסקים ולקבל היתר במהירות?
על-מנת לנצל באופן מיטבי את השינויים בתהליך רישוי העסקים, חשוב לדעת מיהם נותני האישור הרלוונטיים לפי סוג העסק. עוד יותר חשוב להבין מהן הדרישות של כל אחד מהם. הדרך המומלצת לכך היא פנייה לקבלת מידע מקדמי, עוד לפני הגשת הבקשה לרישיון עסק. ניתן להגיש בקשה למידע דרך הרשות המקומית. היא גם זו שמנפיקה בסופו של התהליך את הרישיון המיוחל. ניתן גם לפנות ישירות לגופים האמונים על בדיקת עסקים – משרד הבריאות, רשות הכבאות וההצלה, משטרת ישראל, המשרד להגנת הסביבה, משרד הכלכלה ועוד.
תכנון מדויק ויישום מוקפד
השלב הבא בדרך להשלמת הליכי הרישוי לעסק במינימום זמן ככל האפשר. הוא תכנון מדויק ויישום מוקפד של התוכניות. כך שהעסק יעמוד בכל הדרישות העדכניות של תקנות רישוי עסקים.
עוד כדאי לדעת, שעסקים נדרשים לעמוד גם בדיני התכנון והבנייה. כלומר להתנהל במקום שמתאים לאופי הפעילות העסקית הצפויה. גם בהיבט חשוב זה חל שינוי של ממש בעקבות הרפורמה של 2018. כיום כבר אין חובה לעמוד בכל התקנות, אבל כן נדרש קיום של תכלית התקנות. בהתאם ניתן להשלים הליך רישוי עסקים גם כשיש הפרה של תקנה מסוימת, כל עוד לא מדובר בהפרה יסודית.