חודש אוקטובר הוא חודש המציין את המודעות לנושא של לידה השקטה. בחדרי הלידה של המרכז הרפואי הלל יפה יזמו פרויקט ייחודי המקנה כלים מקצועיים לצוות המיילדות כך שיוכלו להתמודד בצורה מיטבית עם הטראומה
אחת הברכות השגורות לכל הריונית לקראת לידה היא ‘שתצאי בידיים מלאות’. ברכה שמחה, אך גם מלאת משמעות. עבור מיילדת שמלווה זוג ב’לידה שקטה’, ברכה זו הופכת למשמעותית וכואבת בהרבה. זו לידה שהעצב בה הוא בלתי נתפס.
מהי לידה שקטה וכיצד ניתן להתמודד איתה?
מדי שנה מתרחשות בעולם 2.6 מיליון לידות של עובר מת, ובעגה המקצועית- לידות שקטות. זהו אירוע מכונן בחיי האישה ובן/בת זוגה ויש לו השפעות פסיכו-סוציאליות שליליות ארוכות טווח. הענקת טיפול מקצועי פסיכו-סוציאלי בניהול הלידה השקטה הוא קריטי וחשוב, בפרט שהקושי לא מסתיים בלידה עצמה אלא ישנה התמודדות ארוכת טווח ומכאן החשיבות של המשך קשר רציף בין המיילדת לזוג, מרגע הבשורה המרה, הצירים, הלידה ואף לאחריה.
נתון זה הביא למיסודה של תכנית ייחודית בחדרי הלידה של “הלל יפה” על ידי צוות שמנה 6 מיילדות ותיקות- תניה לוי, ירדן שלום, יעל כהן גולדמן, נטלי בקר, עדי דהן ואסנת לוי. התכנית זכתה לשם “ניצוצות תקווה בחיבוק עוטף”, ולה 2 מטרות מרכזיות: האחת, מתן כלים מקצועיים למיילדות על מנת שיוכלו להעניק את הטיפול האיכותי והטוב ביותר עבור זוגות שעוברים לידה שקטה, אך גם להתמודד בעצמן עם העניין. השנייה, לדעת כיצד לצייד את היולדת/ הזוג ב”ארגז כלים” מקצועי ונכון עבורם כך שיוכלו להתמודד טוב יותר עם החוויה הקשה שעברו.
הפרויקט זכה למענק כספי וליווי של “קרן בריאה”, התומכת במיזמים חדשניים לקידום בריאות נשים, מבין עשרות רבות של פרויקטים, וכן בפרס צוות מצטיין של משרד הבריאות.
“המיילדות עוברות הכשרות מקצועיות להעמקת הידע, תמיכה, שיח פתוח בליווי עובדת סוציאלית וסדנאות העשרה. מיילדת שעוברת הכשרה מקצועית ומכוונת, מקבלת כלים מקצועיים לליווי ותמיכה במצבים כאלה, תדע להעניק טיפול מקצועי טוב יותר”, מסבירה תניה לוי, אחות אחראית חדרי לידה במרכז הרפואי הלל יפה. “אותם זוגות שעוברים לידה שקטה, מקבלים מאיתנו טיפול מקיף ומקצועי שכולל ידע נרחב, מארז זיכרונות של העובר המת, קשר רציף עם הצוות המטפל לאורך זמן ואפשרות לקבלת טיפול CBT – טיפול התנהגותי קוגניטיבי ליולדת- שירות ייחודי בארץ שאנו מפעילים אצלנו, באגף האמהות”.
ירדן שלום, מיילדת נוספת שנמנית בקבוצה, מציינת: “הדעה הרווחת היא שאנו עובדות במקצוע הכי שמח ומעצים שקיים- הבאת חיים לעולם. אך לא בכדי האמירה של לידה היא סוג של נס- נכונה. לצערנו חלק מההריונות מסתיימים בלידות שקטות. הליווי והתמיכה דווקא בלידות אלה הם סוג של שליחות עבורי. לחזק ולתמוך בהורים ברגע הכי קשה ומטלטל בחייהם ולהראות להם את הדרך הנכונה לבריאות נפשית אחרי טראומה שכזו- זו תחושה מעצימה ביותר. ב”אני מאמין שלי” התפקיד שלי כמיילדת ברגעים כאלה הוא משמעותי הרבה יותר מכל לידה אחרת”.
יצירת אופק ותחושת מסוגלות – מרפאת ‘יהב’
במסגרת פרויקט ניצוצות ובשילוב המערך הרפואי והסוציאלי הוקמה ב”הלל יפה” מרפאה בשם “מרפאת יהב”, שכוללת צוות מקצועי רב מערכתי, המורכב מרופאה, מיילדת ועובדת סוציאלית, המלווה זוגות שעברו לידה שקטה לאורך כל האשפוז- החל מרגע הבשורה המרה ועד שחרורם הביתה ואף מפנה אותם לגורמים הרלוונטיים בקהילה, כגון ביטוח לאומי ועמותות מסייעות.
“לידה שקטה היא חוויה טראומתית שלוקח זמן לעבד ולעכל אותה. תקשורת נכונה ושיח פתוח בין צוות המיילדות למטופלת, יצירת מארז זיכרונות והאפשרות לקבלת טיפול CBT לעיבוד חווית הלידה עם מיילדת מוסמכת- הם רק חלק מהעשייה שלנו למען המטופלות ובני/בנות זוגן.
בשיתוף עם עמותת ‘ניצוצות ענבר’, זוג שחווה לידה שקטה מקבל מארז זיכרון הכולל צילום וטביעת כף רגל ויד של היילוד, נר, מחזיק מפתחות, ספר לאמא ולאבא הכולל סיפורים שיסייעו להם להתמודד עם האובדן. במידה שיש ילדים נוספים בבית, מוסיפים גם ספר מותאם לילדים ומחברת בה נכתבות מילים מחזקות ומעודדות של הצוות המטפל. מתן טיפול תומך באבל ובהסתגלות ליום שאחרי, ממזער תוצאות בריאותיות וחברתיות שליליות בקרב ההורים. אנו דואגות לשמור על קשר גם לאחר השחרור במטרה להמשיך ולתמוך בהם גם מרחוק”, מסכמות לוי ושלום.