מוחמד אגבאריה הואשם כמי שידע על הפיגוע ולא דיווח. גזר הדין התקבל באיחור של שנתיים וחצי ובו נכתב כי “מן הראיות שהובאו בפני עלתה תמונה ברורה, חמורה ומדאיגה עד מאוד” על מעורבותו של אגבאריה
פיגוע הירי בחדרה היה פיגוע ירי שביצעו שני מחבלים ערבים-ישראלים ב-27 במרץ 2022 כחלק מגל הטרור ששטף אז את הארץ. הפיגוע התרחש ברחוב הרברט סמואל בחדרה. בפיגוע נרצחו שני שוטרי משמר הגבול יזן פלאח ושיראל אבוקרט, ונפצעו חמישה ישראלים. שני המחבלים נורו ונהרגו במקום, לאחר קרב יריות עם שוטרי משמר הגבול. מוחמד אגבאריה היה מעורב.
ביום 31.7.24, הורשע מוחמד אגבאריה , לאחר שמיעת ראיות, בעבירה של אי מניעת מעשה טרור, לפי סעיף 26 לחוק המאבק בטרור. מעשה הטרור אותו יכול היה הנאשם למנוע אך נמנע מלעשות כן, הוא פיגוע ירי שבוצע ביום 27.3.22 סמוך לשעה 20:40, ברח’ הרברט סמואל בחדרה ואשר במהלכו נרצחו שני לוחמי משמר הגבול, יזן פלאח ז”ל ושיראל אבוקרט ז”ל, ונפגעו אנשי כוחות בטחון נוספים.
השופטת רקפת סגל מוהר ציינה כי “מן הראיות שהובאו בפני עלתה תמונה ברורה, חמורה ומדאיגה עד מאוד. בהיותו אזרח ישראלי, תושב אום אל פחם, בעת שהיה סטודנט צעיר להנדסה במכללת סמי שמעון בבאר שבע, ובהכירו את שני מבצעי הפיגוע, איימן ואיברהים אגבאריה, אזרחי ישראל ותושבי אום אל פחם גם כן, התוודע הנאשם לתהליך התחזקותם של אלה בדת ואמונתם בערכי המדינה האסלאמית ודאעש, שמע אותם מדברים ללא הרף על דרכי הוצאה להורג של “כופרים” ובראשם היהודים, והשתתף במפגשים בהם נדונו עניינים אלה חרף אזהרות אביו ולמרות שלפי גרסתו הבין כי הם מצויים בעיצומו של תהליך הקצנה מסוכן”.
חרף כל אלה, בתחילת חודש פברואר 2022 בקש הנאשם מבן דודו הצעיר חסן שישיג עבורו כדורים, אותם סיפק חסן בסופו של דבר לאיימן באופן ישיר. זאת ועוד, באחד הימים שבין אמצע פברואר לתחילת מרץ 2022 ביצע הנאשם ניסוי ירי עם איימן (עובדה שהוא עצמו הודה בה, אך ניסה ללא הצלחה ליתן לה הסבר אחר), ולבסוף באחד מסופי השבוע בחודש מרץ 2022, הזהיר את חסן מפני האפשרות שאיימן עומד לבצע פיגוע, ורק חסר לו נשק.
מפני כל אלה, שוכנעתי מעל לכל ספק סביר כי במועדים הרלבנטיים לאירועים נושאי כתב האישום בתיק זה, היה בידי הנאשם מידע שעורר בו חשד ממשי כי עומד להתרחש פיגוע ירי המהווה עבירה מסוג פשע שהיא מעשה טרור, והוא לא פעל באופן סביר כדי למנוע את עשייתה של העבירה, את השלמתה או את תוצאותיה.
טיעוני הצדדים לעונש
בטיעון למתחם עונש הולם הנע בין 18 ל- 36 חודשי מאסר בפועל, התייחסה ב”כ המאשימה (היא מדינת ישראל) לערכים המוגנים העומדים בבסיס העבירה של אי מניעת מעשה טרור והם בטחון המדינה, הצורך בשמירה על שלטון החוק, שלום הציבור, גופו, רווחתו ובטחונו, טענה כי מידת פגיעתו של הנאשם בכל אלה הייתה גבוהה ביותר ועתרה לגזירת עונשו ברף הגבוה של המתחם, דהיינו 3 שנות מאסר שהן העונש המקסימלי הקבוע לצד העבירה.
במסגרת טיעוניה חזרה ב”כ המאשימה, עו”ד דורית לוי-פרנק, והזכירה את אופן התנהלות הנאשם במהלך התקופה הרלבנטית, וטענה כי העונש שיוטל עליו, צריך שישקף את חומרת מעשיו ומחדליו, ויעביר מסר הרתעתי חד משמעי לציבור. בהתייחסותה לנסיבות שאינן קשורות לעבירה, ציינה ב”כ המאשימה כי מדובר בנאשם שבעת ביצוע העבירה היה צעיר בן 25, נעדר עבר פלילי, שהיה נתון במעצר של ממש קרוב ל- 5 חודשים, מאז 27.3.22 ועד 18.8.22 ומאז ועד כה שוהה במעצר בפיקוח אלקטרוני. בנוסף לכך ציינה כי הנאשם כפר בביצוע העבירה, ניהל הליך הוכחות ממושך, ולכן לא מגיעה לו ההקלה לה היה זוכה לו הודה ונטל אחריות על מעשיו.
מנגד, טען ב”כ הנאשם עו”ד עדי אבו עביד כי מדובר באדם צעיר שהייתה זו הסתבכותו הראשונה בפלילים ולמעשה האמין ועדיין מאמין בחפותו. הנאשם מוחמד אגבאריה שהיה נתון במעצר של ממש ועודנו שוהה במעצר בפיקוח אלקטרוני, ואשר מסלול חייו, בהיותו סטודנט, נגדע.
“הערכים המוגנים העומדים בבסיס העבירה בה עסקינן, הם הצורך בשמירה על שלום הציבור במסגרת התמודדותה של מדינת ישראל עם איומי הטרור שבפניהם היא ניצבת, תחושת הבטחון של אזרחיה ותושביה, ומידת יכולתה למנוע ולסכל פעילויות טרור המסכנות את בטחונה”, אמרה השופטת רקפת סגל מוהר
“מוחמד אגאבריה היה ער למתרחש והתעלם מאזהרות אביו”
עוד היא כתבה: “מידת פגיעתו של הנאשם בערכים אלה, גבוהה ביותר בעיני. הנאשם, אזרח מדינת ישראל, היה ער עד מאוד ואף מעבר לכך, למתרחש בסביבתו הקרובה, אצל חבריו הטובים מבית. בהיותו סטודנט במכללה ישראלית בבאר שבע, שנהנה משירותיה ומן האפשרות שניתנה לו על ידי המדינה לרכוש מקצוע ולהבטיח את עתידו האישי, התעלם הנאשם מאזהרות אביו שלהתרשמותי היה ועודנו מודאג ובצדק מתהליך ההקצנה הדתי שחל אצל בנו. משלא דיווח לגורמים הרלבנטיים על החשש הממשי שהתקיים אצלו בדבר האפשרות לפיגוע שעמד להתבצע ע”י חברו איימן ושותפו איברהים, גרם הנאשם במחדל חמור, לאסון כבד שפגע פגיעה קשה בכל הערכים המוגנים שפורטו לעיל.
“מתחם העונש ההולם את העבירה של אי מניעת מעשה טרור בנסיבות שכאלה, צריך גם לדעתי לנוע בין 18 ל- 36 חודשי מאסר בפועל. עבירה זו “חמורה יותר” מן העבירה של אי מניעת פשע לפי חוק העונשין שהעונש הקבוע לצידה הוא מאסר של שנתיים, ו”קלה יותר” מן העבירה המקבילה לה בחוק השיפוט הצבאי בו נקבע לצדה עונש של 5 שנות מאסר.
בפסק דינה החליטה השופטת העונשים הבאים: 30 חודשי מאסר בפועל, בניכוי תקופת מעצרו של מוחמד אגבאריה מאז 27.3.22 ועד 18.8.22.
6 חודשי מאסר על תנאי לבל יעבור כל עבירה לפי חוק המאבק בטרור או עבירה של אי מניעת פשע לפי חוק העונשין.
קנס בסך של 5,000 שקלים אותו ישלם ב- 5 תשלומים.