לראשונה במרכז הרפואי הלל יפה נערך ניתוח להסרת גידול גרורתי והזלפת כימותרפיה מחוממת לחלל הבטן
אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי הלל יפה ביצע לראשונה ניתוח להסרת גידול גרורתי והזלפת כימותרפיה מחוממת (HIPEC) לחולה עם סרטן השחלה.
הניתוח בוצע על ידי פרופ’ אילן ברוכים, מנהל מחלקת נשים וגינקולוגיה אונקולוגית. פרופ’ אילן ברוכים, רופא בכיר במחלקה, ד”ר אריאל פולנסקי, ומנהל יחידת ניתוחי כבד וכיס מרה במרכז הרפואי הלל יפה, ד”ר דוד ארנוביץ.
שלושתם עברו הכשרה בארץ ובחו”ל לשימוש בטכניקה חדשנית זו.
מדובר בניתוח מורכב שכולל מספר שלבים:
תחילה מבצעים ניתוח אנדוסקופי (לפרוסקופיה). במהלכה מבוצעת סקירה מדוקדקת של כל איברי הבטן והאגן והערכה של פיזור המחלה. במידה והרושם של המנתחים הוא שניתן להתקדם ולבצע כריתה מלאה של הגידול והגרורות, עוברים לניתוח פתוח. בניתוח הפתוח מבצעים כריתה של הרחם והשחלות והסרה מלאה של הגרורות.
לאחר שמוודאים שלא נשארו גידולים בכל חלל הבטן והאגן, ממשיכים לחלק הבא של הניתוח. החלק בו מתבצעת שטיפה של הבטן בכימותרפיה מחוממת בריכוז גבוה, בטמפרטורה גבוהה, המגיעה ל- 42 מעלות.
באמצעות מכשור ייחודי מזליפים את הכימותרפיה המחוממת לתוך חלל הבטן למשך כשעה וחצי. כך שהטיפול הכימותרפי מגיע ישירות לתאים הגידוליים ויכול לגרום להשמדתם בצורה היעילה ביותר.
הטיפול מיועד לחולות סרטן שחלה וחצוצרות מתקדם עם פיזור גרורתי שאינו נתיח. חולות שמקבלות טיפול כימותרפי מקדים. לאחר כ- 3-4 מחזורי טיפול, במידה ונצפית נסיגה של המחלה, מבוצע ניתוח להסרה מלאה של הגידול.
לאחר הניתוח המטופלות משלימות טיפול כימותרפי וביולוגי.
לאחרונה דווח על יעילות בהזלפת כימותרפיה מחוממת (HIPEC). בעבודה שבוצעה בהולנד דווח על שיפור משמעותי בתגובה ובזמן ההישרדות של מטופלות עם סרטן שחלה/חצוצרה שקיבלו את הטיפול.
יש לציין שהטיפול בכימותרפיה מחוממת נמצא יעיל. גם במצבים מסוימים של חולים עם ממאירויות של מערכת העיכול, ומבוצע כיום במספר מרכזים רפואיים בארץ.
פרופ’ אילן ברוכים פירט: “במקרה זה, המטופלת אובחנה עם סרטן שחלות מפושט. היא קיבלה טיפול כימי מקדים ביחידה לגינקולוגיה אונקולוגית בהלל יפה. לאחר שנצפתה נסיגה של המחלה, הוחלט להכניסה לניתוח לצורך הסרה מלאה של הגידול ומתן כימותרפיה מחוממת.
“הניתוח עבר בהצלחה תוך שיתוף פעולה יעיל בין הצוותים המקצועיים של בית החולים. המטופלת אושפזה במחלקת נשים להמשך התאוששות ומעקב ושוחררה לביתה במצב כללי טוב”.
המטופלת מתוכננת להמשיך טיפול כימותרפי במחלקה. בהמשך בהתאם למאפייני הגידול והסמנים הגנטיים, יותאם לה טיפול ביולוגי.
לסיכום מציין פרופ’ ברוכים: ״הטיפול בסרטן שחלות וחצוצרות הינו מורכב במיוחד ושיעורי ההישרדות לטווח ארוך נמוכים יחסית. אולם לשמחתנו בשנים האחרונות נצפה שיפור משמעותי בשיעורי התגובה וההישרדות של חולות אלה. זאת בעקבות הכנסת טיפולים חדשניים מותאמים אישית. טיפולים ביולוגיים וכן טכנולוגיות מתקדמות לאבחנה וטיפול.
“למרות הדיווחים על יעילות בטיפול בכימותרפיה מחוממת בסרטן שחלה/חצוצרה, קיים דיון נרחב בנושא בקהילה הרפואית. כיום מתקיימות בעולם מספר עבודות גדולותֿ שמטרתן להמשיך ולבחון את היעילות ותופעות הלוואי של הטיפול.
“חשוב להבין ששיעורי התגובה לטיפול האונקולוגי וההישרדות משתנה מאדם לאדם. התגובה תלויה במספר רב של גורמים. ביניהם מצב רפואי, סוג המחלה הממארת, היקף המחלה ובאפשרות לבצע כריתה מלאה של כל הגרורות והזלפה של הכימותרפיה במהלך הניתוח.
“נמשיך לעקוב אחר הדיווחים העדכניים בספרות העולמית. זאת כדי להציע למטופלות שלנו את הטיפולים החדישים, היעילים והבטוחים ביותר”.
צילום: המרכז הרפואי הלל יפה