על-פי המדד הארצי, בפרדס חנה – כרכור 107 מתקנים והספק מותקן של 1.24 מגה ואט. פרכו"ר ממוקמת בנוסף במקום חמישי ארצי בזינוק הגדול ביותר בתחום
משרד האנרגיה והתשתיות מפרסם בימים אלה לציבור מדדים השוואתיים לייצור אנרגיה מתחדשת ברשויות המקומיות. המדדים מציגים את סך ההספק המותקן של אנרגיה מתחדשת ברחבי הרשויות. את אחוז מימוש הפוטנציאל, העלייה השנתית בייצור אנרגיות מתחדשות ואת ייצור האנרגיה המתחדשת על גגות מבני מגורים בשטחי הרשויות המקומיות נכון לסוף שנת 2023. יש לציין כי המדד מציג את הנתונים לגבי מתקנים קטנים בדו שימוש עד 700 קילו-וואט.
מהמדד עולה כי מועצת פרדס חנה-כרכור היא המועצה הנמצאת במקום השני בארץ, בייצור אנרגיה מתחדשת במגורים עם 107 מתקנים והספק מותקן של כ- 1.24 מגה וואט. בנוסף היא נמצאת במקום השני בסך הספק מותקן של אנרגיה מתחדשת, עם כ-8.34 מגה וואט. ובמקום החמישי בזינוק בגדול ביותר בייצור אנרגיה מתחדשת עם גידול של 37% בשנה לסך של 8.35 מגה וואט, בקטגוריה של המועצות המקומיות.
בראייה כלל ארצית, המדד מצביע על עלייה שנתית של 21% במימוש פוטנציאל האנרגיה המתחדשת שהותקנה על גגות שטחי הרשויות המקומיות בישראל. כך שמימוש הפוטנציאל עלה מ-19% ל-23%. מדובר על תוספת משמעותית של כ-450 מגה וואט בשטחים המבונים (שווה ערך למערכת סולארית קרקעית בשטח של כ-4,500 דונם), שיספקו את צריכת החשמל השנתית של כ-100,000 יחידות דיור. יש לציין כי תוספת זו, באמצעות מתקנים סולאריים קטנים ברשויות המקומיות, מהווה נדבך משמעותי של כ- 42% מסך ההספק המותקן של אנרגיה מתחדשת שהתווסף בישראל בשנת 2023.
המדד פותח ועוצב במטרה להוות כלי עבודה יישומי, עדכני ואינטראקטיבי עבור: הרשויות המקומיות, יזמים ותושבים ומשמש לבחינת פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת ב-4 מגזרים עיקריים בשטחן: מגורים, חקלאות, תעשייה ומבני ציבור.
פרדס חנה – כרכור נמצאת במקום השני בסך הספק מותקן של אנרגיה מתחדשת. במושבה מייצרים כ-8.34 מגה וואט
בשנה החולפת המדד עבר עדכון ושדרוג ולראשונה, הוא מציג נתונים רב שנתיים של קילו וואט הספק מותקן, מה שמאפשר לבצע השוואות בגידול השינוי משנה לשנה בכל אחת מהרשויות המקומיות. כך למעשה, כל רשות יכולה ללמוד על קצב ומגמת השיפור אצלה על פני שנים. בנוסף, המדד המעודכן מאפשר לסנן ולהשוות רשויות לפי גודל אוכלוסייה.
עיריות, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות שונות מאוד במאפייני הבינוי שלהן ובהתאם לכך גם במימוש הפוטנציאל שלהן לייצור אנרגיה מתחדשת. לכן, המדד מאפשר הפרדה בין עיריות ומועצות מקומיות לבין מועצות אזוריות. וכן ניתן לפלח נתונים לפי נתוני הרשות המקומית, כגון שטח שיפוט והספק מותקן ביחס למספר התושבים.
מדד זה מצטרף לרשימת צעדים שקידם משרד האנרגיה והתשתיות בשנים האחרונות לקידום אנרגיה מתחדשת בדו-שימוש. זאת, בדגש על יישום ברשויות המקומיות. המשרד פועל להסרת חסמים. בין השאר, ביטול הדרישה לטופס 4 עבור חיבור מערכות סולאריות על גגות מבנים. לצד זאת, מתן פטור מהיטלים להצללות וקרויים סולאריים וקידום פטור מהיתר בניה למתקני אגירה קטנים. בנוסף, המשרד פועל להאצת המעבר לאנרגיה מקיימת ברשויות המקומיות. זאת, באמצעות תכניות לבניית יכולות ומתן תמריצים לביצוע פרויקטים בסך של מאות מיליוני שקלים. נכון להיום, כ-40 רשויות מקומיות השתתפו בתכנית הדגל של המאיץ וגיבשו תכניות פעולה אופרטיביות. כמו כן, פועל המשרד להנגשת מידע מקצועי בתחום דוגמת מדד זה.
אלי כהן: "יחד עם ראש המועצה יוני חכימי, נמשיך לפעול למען תושבי פרדס חנה-כרכור"
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, אישר את הפרטים לעיתון העיר News. "אני מברך את פרדס חנה-כרכור שהגיעה למקום השני במדד. ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. הקמת מתקנים סולאריים על גגות מבנים, מאפשרת לתושבי המועצה לייצר מקור הכנסה נוסף. זאת, תוך ייצור אנרגיה שאינה מזהמת, לטובת בריאותם. בנוסף, המתקנים הסולאריים יוכלו לשמש כמקור אנרגיה בשעות חירום. יחד עם ראש המועצה יוני חכימי, נמשיך לפעול למען תושבי פרדס חנה-כרכור״.
ראש המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור, יוני חכימי, מסר בתגובה כי "אני גאה בפרדס חנה-כרכור ובתושביה על ההישג המרשים. המהלך הזה מהווה צעד חשוב לקראת שמירה על הסביבה ולקידום תחום הקיימות במושבה שלנו. נמשיך לפעול להרחבת ההספק ולהשגת מטרות נוספות בתחום האנרגיה המתחדשת לטובת התושבים והקהילה".