170 ראשי רשויות במכתב לנתניהו מסבירים מדוע לא יסכימו לממן את החינוך החרדי על חשבון פגיעה בממלכתי – בעקבות ההסכמים הקואליציוניים
סערה ציבורית בעקבות מכתב ראשי הרשויות, בהם עשרות ראשי רשויות המזוהים עם הליכוד ועם הימין. 170 ראשי רשויות, בהם, מ”מ ראה”ע חדרה ניר בן חיים, איתי ויסברג ראש מועצת בנימינה וזיו דשא ראש מועצת זכרון יעקב, חתמו על מכתב מפורט.
במכתב, אותו שלחו לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר סמוטריץ’ ושר החינוך קיש, קובעים ראשי הרשויות, כי ההסכמים הקואליציונים עם המפלגות החרדיות, פוגעים באוטונומיה של הרשויות. יתרה מזאת, הם מטילים נטל עצום על הרשויות. בפועל, יגרמו לכך שייבנו מוסדות חרדים ויועברו תקציבים על חשבון החינוך הממלכתי והממלכתי-דתי.
עיקר זעמם הוא על הרחבת חוק נהרי. במתכונתו הנוכחית אחרי הרחבתו הוא “מחייב את הרשויות המקומיות לתקצב מוסדות חינוך שאינם מוסדות חינוך רשמיים בתחומיהן”.
לטענת ראשי הרשויות, חוק נהרי, מלכתחילה, סותר את עיקרון יסוד אי מעורבות השלטון המקומי בנושא חינוך במערכת החינוך הלא רשמית. “הכרה במוסדות החינוך שאינם רשמיים ומוסדות פטור נעשית על ידי המדינה. על כן, המדינה היא שצריכה לתקצב מוסדות אלו. לא נסכים להשתת נטל מימוני עצום זה על הרשויות המקומיות. רשויות הנדרשות לממן מתקציביהן השוטפים את שירותי החינוך הרשמיים בתחומיהן”.
במכתב עצמו מתנגדים ראשי הרשויות גם להחלטה להעביר תקציבים מעל ראשם. זאת, בדגש, על רשתות החינוך המפלגתיות החרדיות. בין השאר של ש”ס. “אנו מתנגדים נחרצות להעביר תקציבי גפ”ן הרשותיים לכל גורם שהוא, זולת הרשות המקומית… תקציב זה מיועד לאפשר לרשות המקומית ליישם את מדיניות החינוך העירונית לכלל תלמידי הרשות. בפעילויות פורמליות ובלתי פורמליות. לא נסכים להעדפת אוכלוסייה אחת על פני אחרת, תוך עקיפת שיקולי הרשות המקומית”.