איגוד ערים וטרינרי שומרון מתריע בפני הציבור לקראת ראש השנה: רוכשים בשר, עופות ודגים רק מקורות מאושרים, מפוקחים ומורשים. וגם הנחיות מצוינות לקנייה איחסון וטיפול במזון מן החי, וטיפול בדגים
בקרוב יחל חג ראש השנה, ומכיוון שמדובר בתקופה של צריכת מזון מוגברת, כולל בשר, עופות ודגים, חשוב להקפיד על רכישת מזון מהחי רק ממקומות מפוקחים ומורשים כדי להימנע מסכנות בריאותיות.
ד”ר ריאד בדראן, רופא ווטרינר ראשי ומנכ”ל איגוד ערים וטרינרי שומרון, מסביר: “מזון מהחי יכול להכיל גורמי זיהום שונים. הוטרנירים ופקחי האיגוד עורכים סיורים קפדניים וביקורות יומיומיות בעסקים – מפעלים מסעדות, איטליזים ודוכני מזון המייצרים, מאחסנים ומוכרים מזון מהחי – עופות, בשר ודגים – במטרה לשמור על בריאות הציבור ולמנוע מכירה של מוצרים שאינם ראויים למאכל. במקרים מסוימים אף משמידים מזון מן החי שאינו בריא”.
יו”ר האיגוד אילן שדה:” בשנה האחרונה השמיד האיגוד קרוב ל-3,000 ק”ג בשר עופות ודגים אשר לא היו ראויים למאכל וזאת לטובת בריאות הציבור. לטובת הציבור אנו שווים ומפרסמים הנחיות לצריכת, אחסון וטיפול בבשר, עופות ודגים”.
הנחיות לקנייה, אחסון וטיפול במזון מהחי
קניית בשר ועופות:
רכש ממקומות מאושרים: קנו בשר, עופות ומוצריהם רק מבתי עסק בעלי רישיון עסק תקף.
בדיקת תנאים: שימו לב לניקיון העסק ולמצב ההיגייני של המקום ושל העובדים.
שמירה על קירור: קנו עופות ובשר כשהם מצוננים ומאוחסנים במקרר בלבד, כשהטמפרטורה לא עולה על 4 מעלות צלזיוס.
הקפאה עמוקה: ודאו שמוצרי בשר קפואים מאוחסנים בהקפאה עמוקה. אם אתם רואים סימני קרח או דם מתחת לאריזות, זה יכול להעיד שהמוצר הופשר והוקפא שנית – עדיף להימנע מקנייתם.
מראה וריח: בדקו שהמוצרים נראים ומריחים באופן תקין ומוכר.
טחינת בשר: טחינת בשר צריכה להתבצע לעיני הלקוח בלבד. בשר טחון מראש נחשב לרגיש יותר לחיידקים
תוויות ומועד תוקף: מוצרים ארוזים מראש צריכים להיות מסומנים בפרטי היצרן, כתובתו ומועד התוקף. חשוב לוודא שהמוצר בתוקף.
קניות אחרונות: בצעו את קניית הבשר והעופות בסוף הקניות והכניסו אותם מיד למקרר או למקפיא כשחוזרים הביתה
טיפול בבית בבשר ועופות לפי הצעתו של איגוד ערים:
אחסון: שמרו בשר ועופות במקרר או במקפיא עד הכנתם לבישול.
הפשרה: הפשירו מוצרים קפואים רק במקרר.
איסור הפשרה חוזרת: אין להפשיר ולהקפיא שנית.
הפרדת מזון: הקפידו להפריד פיזית בין בשר לירקות במהלך הטיפול והאחסון.
היגיינה אישית: רחצו ידיים במים וסבון לפני ואחרי טיפול במזון מהחי.
שימור אוכל מבושל: אין להשאיר אוכל מבושל מחוץ למקרר יותר משעתיים. לפני ההגשה מחממים בחום גבוה וממושך
ניקיון: שימרו על ניקיון המטבח, הכלים והסתירו את המזון מפני זבובים ומזיקים אחרים.
טיפול בדגים
מניעת זיהום: שמירה לא נכונה בקירור מעלה את רמת הזיהום של הדגים.
רכישת דגים טריים: קנו דגים רק מחנויות או רשתות שיווק תחת פיקוח וטרינרי ומשרד הבריאות. כדאי שתימנעו מרכישת דגים מרוכלים. הדגים עשויים להיות מזוהמים ובאיכות ירודה.
קירור מיידי: בעת קניית דגים, ודאו שהם מוחזקים בקירור. בצעו את רכישת הדגים ומוצריהם בסוף הקניות והעבירו אותם מיד למקרר או למקפיא.
איך לזהות טריות של דג
עור הדג: ריר מבריק ולח על עור הדג מעיד על טריות. ריר שנעשה פחות צמיגי ויותר מיימי מצביע על ירידת טריות.
שרירי הדג: קשיות השרירים משתנה עם הזמן, ולכן חשוב לבדוק את הדג בהקדם. החזיקו את הדג בראש כשהגוף במצב אופקי; אם הדג נשאר ישר לחלוטין, סימן שהוא טרי.
טביעת אצבע: לחצו באצבע על בשר הדג. האצבע לא אמורה להשאיר שקע במקום הלחיצה.
צבע הזימים: הזימים צריכים להיות אדומים. דג שהוכנס לקרח מיד לאחר הדייג, צבעו יהיה ורוד עד אדום בהיר.
עיני הדג: עיניים מבריקות ולא עכורות מצביעות על טריות. עיניים עכורות עשויות להעיד על דג שאינו טרי.
הריח: ריח לא נעים מעיד על דג שאינו טר.
ניקוי הדג: עדיף לבקש מהמוכר לנקות את הדגים בעת הקנייה.
חיי מדף של דגים טריים הם 5 ימים מרגע הדייג.