האם חדרה באמת מובילה בנתוני הגיוס? מה מיקומן של זכרון יעקב, בנימינה ופרדס חנה ומה מצבה של אור עקיבא; עיתון העיר News חושף את הנתונים המלאים.
בשבוע שעבר צהלו בעיר חדרה לאחר שצה"ל פרסם את דירוג ליגת הערים לשנת 2022. הדירוג קובע בטבלה איזו עיר מובילה בנתוני הגיוס ואיפה יש הכי הרבה קצינים ולוחמים. אז מדוע צהלו בחדרה? כיוון שהדירוג השנתי, שבניגוד לשנים עברו כלל את רשימת כלל הרשויות לפי אחוזים יורדים (מה שמיצב את חדרה באמצע הטבלה), הוצג השנה אחרת.
לתקשורת מסר צה"ל את טבלת עשר הרשויות המובילות לפי שלוש קבוצות. כך מצאה עצמה חדרה, ששמה מופיע ברשימת הערים הגדולות בישראל, במקום השביעי הארצי – גם בגיוס גברים (77.6%) וגם בגיוס נשים (72%). בקרב גברים, אגב, מיצוי ללחימה בחדרה עומד על 48.6% ואילו מיצוי קצונה (5). נתונים אלה מראים על גידול אחוזי מסוים, אך אם צה"ל היה מפרסם את הנתונים כמו בעבר, חדרה הייתה במקרה הטוב במרכז הטבלה.
"הסיבה שבחרנו לבצע שינוי בדרך פרסום המדד", סיפר גורם בצה"ל לעיתון העיר News: "נובעת, בעיקר, שלא היה הוגן להשוות בין רשויות ומועצות קטנות בהן אחוזי הגיוס גבוהים מאוד, לבין רשויות בינוניות וגדולות בהן אחוזי הגיוס ממוצעים, בין השאר, כי מדובר ברשויות הטרוגניות עם אוכלוסיות שונות".
אור עקיבא מדשדשת – המושבות מנצחות
ברשימה שפורסמה השנה, כאמור, לא הופיעו באף אחת מהקבוצות שאר הרשויות באזור, שבשנים אחרות היו חוגגות עם תוצאות חסרות תקדים. שוב, הסיבה, שינוי דרך הפרסום. מערכת העיתון פנתה לדובר צה"ל וביקשה את נתוני כל אחת מהרשויות באזור.
אור עקיבא, למשל, ממוקמת במקום 19 ברשימת הערים הקטנות בגיוס גברים. שיעור הגיוס עומד על 72.7%, בעוד מיצוי ללחימה 44% ומיצוי קצונה על 3.5%. נתונים אלה, בטבלה הכוללת, מצביעים כי אור עקיבא עדיין משתרכת מאחור ביחס לכל שכנותיה. בקרב נשות אור עקיבא דווקא חל שיפור. העיר ממוקמת בקרב ערים קטנות במקום 15, עם שיעור גיוס של 55.1%, גיוס משמעותי של 93.3% ומיצוי קצונה של 6.5%.
זוכרים את המושבות, שבכל שנה היו בשליש העליון המוביל בשיעור הגיוס לצה"ל. ובכן, גם השנה מבחינת נתונים הן שוברות שיאים. אלא, שבשל דרך הדירוג והכנסתן תחת קבוצת מועצות מקומיות גדולות, הן לא מוזכרות בעשירייה הראשונה.
גם באחוז המיצוי לקצונה, המושבות לא רואות ממטר את הערים
קחו, למשל, את בנימינה – גבעת עדה. המועצה שמייצרת קצינים בסיטונאות, ממוקמת במקום 11 בין המועצות המקומיות הגדולות בגיוס הגברים. עם שיעור גיוס 84.7%, מיצוי ללחימה 56.8% ומיצוי קצונה 12.3%. הנתונים טיפה מטעים, כי כמו בכל המושבות, אחוז בוגרי י"ב שיוצאים לשנת שירות בהתנדבות טרם הגיוס הצבאי, לא נספר ובמושבות האחוז הזה גבוה. בקרב נשות בנימינה – גבעת עדה, המיצוי לקצונה עומד על 15.7% והיא ממוקמת במקום השני הארצי.
השכנה זכרון יעקב ממוקמת במקום 12 בין המועצות המקומיות הגדולות בגיוס גברים. עם שיעור גיוס (76.3%), מיצוי ללחימה (68.4%) ומיצוי קצונה (15.3%). גם בקרב נשות זכרון אחוזים גבוהים מאוד: גיוס משמעותי 94.9%, ואילו מיצוי קצונה 15.7%.
את הרשימה סוגרת פרדס חנה – כרכור, הממוקמת במקום 14 ברשימת המועצות המקומיות הגדולות בגיוס הגברים. עם שיעור גיוס 81.8%, מיצוי ללחימה 50.5% ומיצוי קצונה 10.8% – גם מועצה מקומית זו, אם היו מפרסמים את מדד הערים על-פי ציונים, מדלגת בקלות על הערים הגדולות. אגב, בקרב נשים ממוקמת פרדס חנה – כרכור במקום 11 – עם 90.9% נשים שבחרו בגיוס משמעותי – מתוכן 8% מיצוי קצונה.