מתי נגיש בקשה לויזה הומניטרית ומה מטרתה
נושא העובדים הזרים בישראל הוא נושא מורכב. התחום רחב, החוקים רבים, והאתגר המתמשך הן למדינה והן לעובדים הזרים עצמם בהחלט דורש תשומת לב רבה ושותה לא מעט משאבים. ועדיין, הדרישה לעובדים זרים גבוהה מאוד, ובכל זמן נתון חסרים המוני עובדים במשק הישראלי, חלקם זקוקים בסופו של דבר לקבלת ויזה הומניטרית.
בין אם זה בתחום הבניה ופיתוח התשתיות, ובין אם זה בתחום החקלאות, בין אם בסיעוד או בעבודות שונות ומגוונות הדורשות דווקא התמחות. הצורך בידיים עובדות חד משמעי, אין לגביו שאלות או דיון. עם זאת מדינת ישראל לא ממהרת להעניק ויזות ואשרות שהייה או עבודה לכל מי שמתדפק על דלתותיה ומבקש להיכנס, לחיות פה ולעבוד פה.
אחד הפתרונות הוא הויזה ההומניטרית
בקשה לויזה הומניטרית כללית היא המהלך המתאים ביותר במקרים בהם האזרח הזר השוהה בתחומי מדינת ישראל בעצם מצא את עצמו “בתחום האפור”, במצב בו התנאים המוגדרים בחוק ובנוהלים של רשות האוכלוסין וההגירה לא מכסים אותם, ולא מאפשרים להם להתקדם בהליך הבירוקרטי הקבוע מראש.
מדובר במקרים בהם על פי החוק היבש אין סיבה לתת לאדם זה אשרת שהייה ואשרת עבודה, אך נסיבות החיים (כמו למשל המצב הפוליטי במדינה ממנה הוא או היא הגיעו) דורשים התייחסות לאספקטים ההומניטריים של מצבו. בעוד שאין רשימה מוגדרת וסגורה למצבים אלו (שהרי אחרת לא היה צורך בויזה הומניטרית כללית), ישנם תקדימים רבים לקבלת אשרות לאזרחים זרים דרך מסלול זה.
מקרים כגון צורך בטיפול רפואי חיוני אשר אינו זמין במדינת המקור, הורות לילדים שמרכז חייהם בישראל, אך במקביל סובלים מבעיה זו או אחרת אשר לא יהיה לה מענה במדינת המקור או שעצם המעבר לשם יהווה טלטלה עזה מדי עבורם, ועוד.
בקשה לויזה הומניטרית בתחום הסיעוד
בישראל הרבה מאוד עובדים זרים שמגיעים לכאן ושוהים כאן כחוק בעזרת אשרה מאוד ספציפית – אשרת עבודה בתחום הסיעוד. מה שרבים אינם יודעים הוא כי מהרגע בו העובד הזר מצא מקום עבודה אצל מטופל סיעודי ספציפי, הוא משויך אליו, ורק אליו.
כלומר רצה הגורל והסתיימה תקופת העסקתו כדין (עד 63 חודשים) או שהיא הסתיימה מסיבה שונה כמו במצב של פטירת החולה הסיעודי, מוצא עצמו העובד הזר הסיעודי עם ויזה שאיבדה את תוקפה. או אז עליו לארגן את עניינו בתוך זמן קצר, ולעזוב את מדינת ישראל.
במצבים בהם המטפל הסיעודי סיים את תקופת הקצאת הויזה המקורית של 62 חודשים, אך רוצה ויכול להמשיך לעבוד עם המטופל הסיעודי שהוקצה לו. החוק מאפשר הארכה של ויזה זו בעזרת קבלה של “ויזה ספיישל”, ויזה ספציפית בתחום זה. הגשת הבקשה כרוכה בעמידה בתנאים מאוד ברורים עליהם אין לעבור. מוטב לעשות זאת עם מומחים לבקשת ויזה הומניטרית.