7 כלים להפחתת חרדה בהריון, באדיבות אלונה סולומונוב, מיילדת מוסמכת מהלל יפה
היריון ולידה כשלעצמה מעוררת אצל נשים רבות תחושות של לחץ וחרדה.
בתקופת מלחמה, באופן טבעי תחושות אלה מתעצמות.
אלונה סולומונוב, מיילדת מוסמכת ומטפלת ב- CBT במרכז הרפואי הלל יפה, מציעה 7 כלים שיסייעו לאישה ההרה להפיג את החרדה בתקופה מאתגרת זו.
אם בימי שגרה נשים רבות חוששות לקראת הלידה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתקופת מלחמה, כששומעים על האסונות הכבדים והקשים ועל אזעקות צבע אדום ברחבי הארץ, כך שגם מי שלא נמצאת בקו העימות, עשויה לחוות את התחושות הללו באופן טבעי.
“חשוב להבין כי פחד הוא תגובה טבעית שעוזרת לנו להתמודד בזמן איום ממשי או מדומיין.
המוח הרגשי מפעיל את תגובת הלחץ וההישרדות כמנגנון הגנה בצורת בריחה או לחימה, כך שהמערכת העצבית המרכזית פועלת מידית במצב של חירום.
“לכן בזמן לחץ וחרדה, ייתכן ותרגישי עלייה בקצב הלב, עלייה בלחץ הדם, זיעה, נשימה מהירה ותסמינים נוספים”, מסבירה סולומונוב.
“להלן 7 דרכים להפחתת לחץ וחרדה שתוכלי לבצע בכל רגע נתון:
- נשימות- נשימה סרעפתית היא דרך יעילה ופשוטה להרגעה. הנשימות צריכות להיות איטיות ועמוקות ככל האפשר, בהתאם לשלב ההיריון. שימי יד אחת על החזה ויד שנייה על הבטן, שאפי אוויר בספירה איטית עד 4, ונשפי החוצה כששפתייך מכווצות בדומה לנשיפה לקשית, בספירה איטית עד 6. חזרי על סדר פעולות זה במשך 2 דקות.
- הרפיה– שבי או שכבי בצורה שנוחה לך. התרכזי בנשימות שלך במשך דקה או שתיים, עצמי עיניים ונסי לדמיין חוויה נעימה, טיול או כל מפגש שעשה לך טוב או שהיית רוצה להיות בו. במהלך הדמיון, הסתכלי סביבך ושימי לב למה שאת רואה- אילו צמחים יש? איזה ריחות את מריחה? מה הצבעים שאת רואה? האם יש שמש, כוכבים, ירח…?
- פעילות גופנית– הקפידי לבצע הליכה או כל פעילות גופנית אחרת אשר מותאמת לשלבי ההיריון שלך.
- ידע– האמירה “ידע הוא כוח” הוא לא אמירה של מה בכך. ידע מסייע להפחתת תחושת חרדה. לפני הלידה מומלץ לפנות לקורסי הכנה ללידה- בין אם פרונטלי ובין אם אונליין, לערוך סיור מקדים במקום שבו את עתידה ללדת, בפרט אם עברת להתגורר באזור אחר, לא מוכר. במידה ואת מרגישה שחסר לך מידע כלשהו, חשוב שתקבלי אותו מאיש צוות מוסמך ולא תסתמכי על חברה, שכנה או מידע מהרשת.
- נסי להימנע מסיפורי לידה פחות טובים- זה עשוי לעורר חרדה. זכרי שמותר לך לומר שאינך מעוניינת לשמוע חוויות לידה מנשים אחרות.
- שיתוף– שתפי את בן או בת הזוג בתחושותייך, חברה או קרוב משפחה. אל תישארי לבד.
- אם יש ספק-אין ספק– במידה ואת חשה לחץ נפשי שמקשה עליך בתפקוד היומיומי, חשוב שתפני לגורם מקצועי שיוכל לסייע לך להתמודד עם תחושותיך.
לסיכום, תקופה קשה זו עשויה להגביר את תחושות החרדה, ולכן מומלץ לנקוט במספר פעולות פשוטות על מנת למתן תחושות אלה, בין אם בדרך של הרפיה, נשימות או שיחה מעודדת.
במרכז הרפואי הלל יפה מציעים טיפולי CBT לנשים בהריון החשות פחד וחרדה.
הטיפולים מתבצעים על ידי מיילדת מוסמכת ל- CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי).