המפגש, שהתקיים בבית תשבי, כלל הרצאה מפי רחל פוסטבסקי על בן משפחתה, האמן הנריק הכטקופף. הנריק תיעד את זוועות השואה באמצעות מכחול
מאת גניה ויינשטוק
בשבוע שעבר נערך בבית תשבי בזכרון יעקב מפגש מיוחד לרגל יום הניצחון על גרמניה הנאצית. במרכז האירוע עמד חיבור מרגש בין שורדי שואה לבין פעילות מיזם “לקראתך”, שפועל לחיבור בין מגזרים בחברה הישראלית. המשתתפים הקשיבו להרצאה מעוררת השראה של רחל פוסטבסקי, שסיפרה על בן משפחתה – האמן הנריק הכטקופף. הכטקופף, יליד פולין וניצול שואה, התפרסם בזכות יצירותיו שעסקו, בין השאר, בזוועות מלחמת העולם השנייה.
“לאחר שניצל בדרך נס, בחר הנריק לתעד את מה שראה בגטו ורשה בציור. הוא צייר ילדים שלא ידעו את שמם, בתים הרוסים, רחובות שנמחקו. הוא לא נתן לשכחה לנצח”, סיפרה פוסטבסקי.
הכטקופף הקים את תעשיית הקולנוע בעיר לודג’ שבפולין, הפיק שבעה סרטים ועלה לישראל בשנת 1957. כאן שימש כמאייר וצייר מוערך. הוא אייר כ־450 ספרים – רבים מהם לילדים.
“הוא אהב ילדים למרות שכל משפחתו נספתה. הציורים שלו מלאים אור ותקווה, לא רק כאב”, הוסיפה פוסטבסקי, שהייתה קרובה אליו מאוד וזכתה לשמור את יצירותיו.
כיום מוצגות עבודותיו של הכטקופף ביד ושם, במוזיאון השואה בוושינגטון, בגטו ורשה ובמוזיאון יהדות פולין. לבקשתו האישית, נקבר בבית העלמין בזכרון יעקב, המקום שבו הרגיש שייך ואהוב. במיזם “לקראתך” ציינו כי שיתוף הפעולה עם מועדון שורדי השואה יימשך. “זה היה מפגש של לבבות, זיכרון ותקווה. נמשיך לחבר בין דורות ומגזרים דרך סיפורים שמזכירים לנו מי אנחנו”, אמרו המארגנים.