בפרויקט הייחודי, אותו מוביל שירות הפיזיותרפיה, מתקיימים אימוני כושר קבוצתיים ואישיים למתמודדי נפש במחלקה לבריאות הנפש. התוצאות המתקבלות חיוביות ביותר, בדומה לטיפול תרופתי.
כבר לפני 2000 שנה התקבע המשפט הרומי “נפש בריאה בגוף בריא”. מי שחידד זאת עוד יותר היה הרמב”ם. ואכן, אין ספור מחקרים הוכיחו כי פעילות גופנית ידועה כמטיבה עם הבריאות הפיזית של כל אדם וגם עם בריאותו הנפשית. שירות הפיזיותרפיה במרכז הרפואי הלל יפה יזם פרויקט ייחודי בשיתוף המחלקה לבריאות הנפש. במסגרתו, ניתנים טיפולי פיזיותרפיה קבוצתיים ופרטניים למטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות. בין ההפרעות הנפשיות בהן משלבים ספורט בהיבט טיפולי: דיכאון, מחלות פסיכוטיות, סכיזופרניה, הפרעות במצב הרוח ועוד.
את הפרויקט מוביל עידו בלמן, פיזיותרפיסט שעבר הכשרה ייחודית בתחום בריאות הנפש. “לפעילות גופנית יש השפעה חיובית על תסמינים הנובעים ממחלתם, בדומה לטיפול תרופתי. אולם, בשונה מטיפול תרופתי, לפעילות הגופנית אין כלל תופעות לוואי. במהלך פעילות גופנית משתחררים אנדורפינים והורמונים אשר מפחיתים סטרס. כך, שעצם העיסוק בספורט, מסייע הן לבריאות הפיזית והן לבריאות הנפשית של המטופל”.
פעמיים בשבוע אימוני כושר לנפש
פעמיים בשבוע מתקיימים בחדר הכושר בבית החולים אימונים קבוצתיים למאושפזי המחלקה. זאת, תחת השגחה צמודה. בנוסף, מתקיימים אימונים פרטניים לכל מטופל במחלקה.. “אנו מתאימים תכנית אימונים אישית בהתאם לרמתו של המטופל. אנו גם מתאימים לפי סוג הספורט המועדף עליו. זאת, במטרה, לייצר עבורו חווית אימון שהיא חיובית ומהנה. במקביל, מאתגרת במידה הנכונה. ככל שהפעילות נתפסת כחוויה חיובית, יהיה קל להתמיד בה לאורך זמן. גם פעילות של 30 דקות פעמיים בשבוע מביאה לעליה בתפיסת המסוגלות העצמית. היא, כאמור, מסייעת בהפחתת סטרס, דיכאון ועוד”, מסביר בלמן.
נתונים ראשונים שנאספו מראים, כי מאז יישום הפרויקט חל שינוי בהרגשה הכללית של המטופלים. המטופלים דיווחו על הפחתת עוצמות הסטרס וחרדה בזמן אימון. כמו כן, תפיסת המסוגלות העצמית, הקשורה גם לביטחון ודימוי עצמי, עלתה.
ד”ר אפרת סיטי אליפז, מנהלת המערך לבריאות הנפש במרכז הרפואי הלל יפה, אסנת אהרון, האחות האחראית של המחלקה ויעל קרבס, מנהלת שירות הפיזיותרפיה, רואות בפרויקט הצלחה. “מדובר בשיתוף פעולה יוצא דופן בין המחלקה הפסיכיאטרית לשירות הפיזיותרפיה. איתור המטופלים נעשה על ידי צוות המחלקה: רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים ופסיכולוגיים. במקביל על-ידי הפיזיותרפיסט של המחלקה. גם לאחר האשפוז, לקראת השחרור של המטופל מבית החולים, אנו בונים לו תכנית אימונים אישית. זאת כדי שימשיך להקפיד על פעילות גופנית בדרך קבע. החזון שלנו הוא שמטופלים שישתחררו מהאשפוז, יצליחו להתמיד בשגרת חיים הכוללת פעילות גופנית”.
1תגובה