לקראת צום יום כיפור המתקרב, אשר יתקיים בצל משבר הקורונה. נערך מגן דוד אדום בכוחות מתוגברים ובכוננות גבוהה.
על מנת להעניק סיוע ושירותי רפואה ביום עמוס זה. בהלל יפה פרסמו טיפים לקראת צום יום כיפור וגם המלצה לחולי קורונה להימנע מצום.
כמדי שנה, אלפי בני אדם נזקקים לשירותי מגן דוד אדום ביום כיפור. נוכח החום, הצום, סכנת התייבשות ועוד. גם השנה יתוגברו תחנות מד”א בכל רחבי אזור חדרה במהלך יום הכיפורים בחובשים, פרמדיקים, אמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ, אופנועי החירום של מד”א ורכבי בימבולנס. זאת על מנת להיערך להענקת טיפול רפואי דחוף לחולים ונפגעים שיזדקקו לסיוע.
בנוסף, גם כונני מד”א המתפללים בבתי הכנסת ומצוידים בציוד רפואי מתקדם הכולל מכשיר מפעם (דפיברילטור) יוכלו להעניק טיפול רפואי מידי למתפללים שיחושו ברע.
על-פי נתוני מד”א, בכל שנה מתקבלות ברחבי הארץ למעלה מ 2000- קריאות הדורשות טיפול רפואי משלל סיבות. בהן, צמים החשים ברע, תאונות אופניים וקורקינטים של ילדים ופעוטות שנפגעים בזמן ששיחקו ללא השגחת מבוגר.
במד”א פנו לגבאי בתי הכנסת להכין מראש ובטרם כניסת החג מכשיר טלפון סלולרי חכם לחירום. המכשיר ימצא בבית הכנסת ויאפשר להזעיק את כוחות מד”א באמצעות קו החירום 101 או באמצעות אפליקציית ‘מד”א שלי’ המאפשרת בלחיצת כפתור חיוג אוטומטי למוקד.
הדיאטנית הקלינית, אידה טלייב, המשמשת כמפקחת מזון ותזונה במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה, פרסמה שורה של טיפים לקראת הצום.
“מומלץ לאכול 5-6 ארוחות במהלך היום לפני הצום. 3 ארוחות עיקריות, 2-3 ארוחות ביניים (עד 3 שעות בין ארוחה לארוחה) על מנת לשמור על תחושת שובע. מומלץ. התפריט יהיה מבוסס על מזונות ברוח התזונה הים תיכונית. כלומר, תזונה
המבוססת על מזון טבעי, לא מעובד, קרי ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושקדים טבעיים, שמן זית, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן, דגים, הודו ועוף”.
“הקפידו על שתיית מים, לפחות 10-12 כוסות מים במהלך היום. מומלץ להימנע משתיית אלכוהול המגבירה את תחושת הצמא, וכן להפחית משקאות המכילים קפאין, כמו קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה. קשה לכם לשתות הרבה מים? נסו לשתות כוס מים לפני כל ארוחה ובנוסף, הצטיידו בבקבוק מים אישי להגברת השתייה במהלך היום”.
“הפחיתו בצריכת נתרן (מלח) על מנת להפחית את תחושת הצמא במהלך החג. יש להפחית באכילת מזונות עתירים בנתרן במהלך היום, בפרט בארוחה המפסקת, לדוגמה סלטים קנויים, נקניקים, שניצל מתועש, שימורים, חמוצים, אבקות מרק ורטבים למיניהם. בארוחה מפסקת מומלץ שהארוחה תכלול את כל אבות המזון בדגש על פחמימות מורכבות וירקות אשר מכילים סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן. בנוסף, מומלץ לשלב מנת חלבון ולהימנע מאוכל מטוגן”.
מה קורה במקרה ומדובר באדם הסובל ממחלה כרונית, נוטל תרופות או חולה מאומת בקורונה?
“אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, כמו סוכרת, מחלות כליה, יתר לחץ דם ומחלות לב ונוטלים תרופות באופן קבוע, עלולים לסבול משינויים מסכני חיים במהלך הצום. לכן, אין לבצע שינוי בטיפול התרופתי ללא התייעצות עם הרופא המטפל. אם אתם חולים בקורונה מומלץ לכם להימנע מצום, גם אם מחלתכם קלה. כמו כן אדם אשר נמצא בבידוד ואינו מרגיש טוב, מומלץ שיתייעץ עם הרופא המטפל לפני ההחלטה האם לצום”.