מכלולי החירום של המועצה המקומית זכרון יעקב פועלים סביב השעון – החל מאותו יום שבת הארור. כך, פעם נוספת, מחליפות הרשויות המקומיות את משרדי הממשלה שחלקם טרם התעוררו
מכלולי החירום של המועצה המקומית זכרון יעקב נכנסו לפעולה ביום שבת ה-7.10.23 במוכנות גבוהה מאוד. מאז ועד היום הם אלה, יחד עם אלפי מתנדבים, מעניקים תשובות ופתרונות לשגרת המלחמה. המכלולים מיצגים את כל תחומי פעילות הרשות המקומית ומערך שירות לתושב. מטה החירום עורך הערכות מצב פעמיים ביום ומעדכן את הציבור. מוקד 106 פועל 24/7 מאז 7.10.23 מאויש על ידי עובדי המועצה ונותן מענה מידי לכל פניה.
מכלולי החירום בזכרון יעקב מתבססים על חמש זרועות.
אבטחת היישוב – יחידת ברק של מתנדבי משטרה תושבי זכרון יעקב נכנסה לפעילות מיידית. בהמשך הוקם צוות "בני היישוב" – תושבים מגויסים בצו 8 ת"פ פיקוד העורף עם נשק ארוך ומדים. בנוסף ישנם 500 מתנדבים משובצים למשמרות, מתודרכים מדי יום על ידי קב"ט המועצה וראש המועצה אשר מאבטחים את הכניסות למושבה ומפטרלים ברחבי היישוב. חיילי פיקוד העורף מתגברים את הכוחות המקומיים.
התגוננות העורף – צוותי מח' תפעול ופיקוח הכשירו את המקלטים הציבוריים מיד עם פרוץ המלחמה. ציבור התושבים קיבל הנחיות התגוננות ברורות ועזרה בהכנה והכשרה של המקלטים הפרטיים.
חינוך – המכלול בהתגייסות מלאה מהיום הראשון. זאת, למרות הקשיים המובנים בתקופה כל כך מורכבת. קשיים הנובעים מפערי מיקלוט, מגבלות כוח אדם ורמות חרדה גבוהות בציבור. מערכת חינוך יישובית פועלת בהתאם להנחיות פיקוד העורף. המועצה המקומית ומחלקת החינוך דוגלות בשקיפות ובזמינות מידע. לפיכך, קיימת תקשורת ישירה מול ועדי הורים, צוותים חינוכיים וכלל התושבים. זאת, באמצעות מפגשים מקוונים, הודעות ישירות להורים נשלחות מדי יום.
מכלול מידע לציבור – האמון על העברת מידע לתושבי זכרון יעקב פועל בכל המדיות העומדות לרשותו כדי להגיע לכלל הציבור: אתר המועצה עבר שינויים מידיים וכולל את כל המידע הנחוץ ורלוונטי בשעת חירום. ההודעות והעדכונים מועברים לתושבים באמצעות מערכת דברור ישיר ואישי "זכרונט" ובעמוד הפייסבוק של המועצה. כמו כן, לגבי קהילות ייחודיות: קהילת בית אל, קהילה חרדית, דוברי אנגלית, עובדי חקלאות, עובדי מועצה דוברי אמהרית ועוד, נעשתה עבודת שטח ממוקדת בעזרת יחידת ההסברה של פיקוד העורף.
יחידת ההתנדבות של המועצה במחלקה לשירותים חברתיים הצליחה לגייס מעל 1500 מתנדבים בתחומים שונים: שמירה, רפואה, חינוך, סיוע רגשי, לוגיסטיקה וכו'. הפעילות מתבצעת דרך מתנ"ס זמארין, ויצו, תנועות הנוער, הוועד למען החייל ומחלקת הביטחון של המועצה.