ספרו החדש של ד”ר גבי שטרית, “כיצד לא להחמיץ הזדמנויות”, מעורר עניין רב; באמצעות סיפורים מהמקרא, הוא מסביר מדוע רבים מאיתנו מחמיצים אהבות, הזדמנויות כלכליות, עסקיות וחברתיות
במשך עשרות שנים פגש ד”ר גבי שטרית, איש חינוך ומרצה מבוקש, מורים, הורים ותלמידים מכל קצות הקשת. האנשים שפגש סיפרו לו כיצד החמיצו הזדמנויות רבות בחיים. “הם סיפרו לי”, כך הוא אומר בשיחה מביתו שבזכרון יעקב, כי “לו היה ניתן את מחוגי הזמן, הם היו פועלים אחרת בצומת זה או אחר בחייהם. במשך תקופה ארוכה חקר ד”ר שטרית את הנושא. לאחר שריכז את החומר כתב ופרסם את ספרו “כיצד לא להחמיץ הזדמנויות”. התוצאה הסופית הפכה לרב מכר.
ניתן לומר, שהחמצות ותחושת פספוס הן חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו?
“אכן, יש בינינו שמחמיצים מעט ויש המחמיצים הרבה. מחמיצים אהבות, הזדמנויות כלכליות, עסקיות. הזדמנויות בכלל. מי מאיתנו לא מהרהר לעיתים ותוהה: “אילו נישאתי לאישה אחרת או לגבר אחר”. לחילופין, “אילו היה לי מקצוע שונה או אילו השלמתי את לימודיי”. רבים, למשל, חולמים על נס שיקרה להם ויאפשר להם “לחיות בעושר ואושר”. הם מפנטזים ומצפים לישועה במקום לחיות את חייהם ולנצל הזדמנויות הנקרות בדרכם. לא בכדי למילה “החמצה” יש ריח חמוץ – ריח של הזדמנות שנשארה מרחוק”…
בחרת דווקא להתמקד בסיפורים מקראיים. באמצעותם אתה מראה כיצד גם גיבורי המקרא נפלו וכשלו בצמתים מרכזיים בחייהם. למה?
“אתחיל מהסוף, החיים מלאים מצבים בהם היינו יכולים לבחור אחרת. אם כל אחד מאיתנו יתבונן על חייו, הוא יגלה שזרוּעות בהם הזדמנויות רבות. הזדמנויות שנוצלו או הוחמצו. בדרך כלל, במרחק של זמן, אנחנו יכולים להתרפק על הרגע בו ניתנה לנו ההזדמנות. אם נוצלה על ידינו או לחילופין “לאכול את הלב” אם פספסנו. בסיפורים המקראיים, בחלק הראשון של הספר, אני מציג את סיפורם של חלק מגיבורי התנ”ך. גיבורי התנ”ך הם גם אני, את ואתה, בני כל הדורות.האדם הראשון, משה, נדב ואביהו, המלך שלמה ועוד רבים וטובים כשלו בצמתים מרכזיים בחייהם. זה טבעי וזה אנושי. מעבר לסיפורים המקראיים אני עוסק בשאלה “כיצד לא להחמיץ הזדמנויות”. גם במקרה זה, התובנות מסייעות לכל אדם לחשוב קצת אחרת – מעבר לקופסא”.
ד”ר גבי שטרית לימד כ-30 שנה במכללת “אורנים” ובאוניברסיטת חיפה. כיום הוא משמש כמרצה בכיר בהשתלמויות מורים בארץ ובחו”ל. במהלך השנים חיבר שורה של ספרים מצליחים, בהם, “הגיבורים הנשכחים של התנ”ך”, “לא על רגל אחת” ועוד.
“במילה “הזדמנות” מסתתרות שלוש מילים חשובות: זמן, תודה, מתנה”, הוא אומר. “הזמן הוא מצרך יקר מאוד, מתנה, עלינו לנצל אותו ולומר תודה… אנחנו יכולים להתרפק על הרגע בו ניתנה לנו ההזדמנות אם נוצלה על ידינו, או “לאכול את הלב” אם פספסנו.
- בתמונה: ד”ר גבי שטרית, מחבר הספר “כיצד לא להחמיץ הזדמנויות”. צילום אור שטרית.