תחנת הכוח אורות רבין, כך עולה מנתוני דו”ח מפלס 2022 שפרסם המשרד להגנת הסביבה, אחראית על 71% מפליטת תחמוצות הגופרית בישראל
באיגוד ערים לסביבה שרון כרמל לא הופתעו מנתוני דו”ח מפלס 2022 שפרסם המשרד להגנת הסביבה. תחנת הכוח אורות רבין היא המפעל המזהם ביותר גם בשנת 2022. מנתוני הדו”ח עולה, כי היקף הפליטות מאורות רבין בשנת 2022 הוא הגבוהה ביותר בארץ. הן במרכיב של פליטות מזהמים בעלי השפעה בריאותית והן במרכיב פליטות גזי חממה. העלות של פליטת מזהמים מקומיים שהינם בעלי השפעה על בריאות התושבים מתחנת הכוח אורות רבין לבדה, שווה לעלות של תשעה המפעלים הגדולים ביותר בארץ.
בשנת 2022 תחנת הכוח אורות רבין היתה אחראית לפליטה של 71% מפליטות תחמוצות הגופרית בישראל. אם לא די בכך, אחראית על כ-50% מפליטות תחמוצות החנקן ברמה הארצית. עוד עולה מנתוני המפל”ס, כי כמות הגזים הללו שנפלטו מתחנת הכוח אורות רבין, גבוהה לפחות פי 3 מהפליטות מכל אחד מאזורי התעשייה הגדולים בארץ (מפרץ חיפה, נאות חובב א.ת. אשקלון ומישור רותם).
מנהלת מחלקת תעשיות באיגוד, יונת אלקלעי, ניתחה את נתוני המפלס. זאת, בהתאם לנתוני הניטור הבקרה והפיקוח השוטפים של איגוד ערים לסביבה שרון כרמל. מניתוח הנתונים עולה, כי בשנת 2022 חלה עליה בצריכת הפחם באורות רבין ב -% 15. זאת, ביחס לשנת 2021 ובניגוד לעמדת והצהרות משרד האנרגיה על הפחתת השימוש בפחם.
אי עמידה של חברת החשמל בלוחות הזמנים להקמת המחז”מים ובדרישות היתר הפליטה, גרמו לזיהום ניכר. במידה והיו עומדים במועדים ובתנאים, כבר בשנת 2022 היתה הפחתה של 60-70% בפליטת מזהמים גזים ביחס לשנת 2021. בניגוד לכך, היחידות המשיכו לעבוד כבשגרה. מכאן, כך אומרים באיגוד, שניתן לומר כי “העיכוב גרם להמשך התחלואה הקשה. תחלואה, שעל-פי דברי פרופסור גרוטו בימיו כמשנה מנכ”ל משרד הבריאות, תחלואה זו תורמת ל-50 מתים בשנה”.
ההשפעה העיקרית על הפליטות מתחנת הכוח אורות רבין הינה מיחידות 1-4. הפליטות מיחידות 1-4 גדולות בסדר גודל של פי 10 בקירוב, מהפליטות ביחידות 5-6. אף על פי שהיקף הייצור ביחידות 5-6 גדול באופן משמעותי מהיקף הייצור ביחידות 1-4.
העיכוב בהפעלת מחז”מים 70 ו- 80 שאמורים להחליף את יחידות 1-4 (שנתיים בהפעלת מחז”מ 70 ועיכוב של כמעט שלוש שנים בהפעלת מחז”מ 80 ), גורמים לפליטה של 30,000 טון תחמוצות חנקן ועוד 20,000 גופרית דו חמצנית ועוד 1000 טון של חלקיקים לסביבה, בשל המשך הפעלת יחידות 1-4.
יו”ר איגוד ערים לסביבה שרון כרמל, אסיף איזק, התייחס לנתונים. “שנה אחר שנה, התושבים הגרים בסמיכות לתחנה סובלים מהזיהום הקשה. זאת, בשל אי העמידה בלוחות הזמנים לסגירת היחידות הפחמיות ולהפעלת המחז”מים. מוכרחים לסגור את יחידות 1-4 עכשיו ולקדם תוכנית מהירה להפעלת המחזמ”ים בשיגרה ובחירום”.
1תגובה