על השאלה מה המפעלים בסביבה שלנו שפולטים ומזהמים עונה המשרד להגנת הסביבה אשר בחן את 568 המפעלים הגדולים בישראל. אורות רבין על פי המשרד במקום הראשון בפליטות לאוויר – בפער רב על המפעלים האחרים
המשרד להנגנת הסביבה פרסם היום את הדוח לשנת 2023 בו בחן את תרומתם של 56 המפעלים הגדולים בישראל לזיהום בכלל ולזיהום פליטות אוויר בפרט. לדברי השרה להגנת הסביבה עידית סלימן:” אמנם שנת 2023 מציגה צמצום בפליטות לאוויר ברוב המזהמים ועלייה ברמת הידע על הפליטות”. עם זאת מוסיפה השרה כי “לצד השיפורים שנרשמו עדיין יש לכל הגורמים עבודה סביבתית רבה לטובת המעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות, בסגירת תחנות הכוח הפחמיות, במניעת שריפות פסולת שפוגעות באיכות הסביבה בחיי התושבים ובהגדלת כמות מיחזור הפסולת”.
מהדו”ח עולה כי פליטות גזי חממה בישראל פחתו במפל”ס לשנת 2023 ב-4% והגיעו ל-78 מיליון טונות שווה ערך פחמן דו חמצני, 42% מהפליטה מגיעה מתחנות כוח, 25% מתחבורה, 12% מתעשייה ו-10% ממטמנות פסולת. עיקר ההפחתות היו בייצור חשמל- 1.8 מיליון טונות וגזי קירור 1.2 מיליון טונות.
בהיבט המקומי בולטת גם בשנת 2023 תחנת אורות רבין בטבלת 15 המפעלים שהעלות חיצונית של פליטת ומרים מזהמים לאוויר מהם היא הגדולה ביותר. ברשימה עצמה שני מפעלים באזור שלנו. אורות רבין בחדרה הממוקמת במקום הראשון וכן חגית בחוף הכרמל הממוקמת ברשימה זו במקום השמיני.
עם פרסומו הרשמי של הדו”ח מסר מנכ”ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל, ניר סהר, כי “בשנת 2023 אורות רבין היא שוב המפעל המזהם בישראל. נתוני משרד הבריאות קובעים כי מידי שנה מתים 50 איש מהפעלת התחנה. גם ב-2023 נרשמה עלייה בחלה מהמזהמים – כך שאף קיימת לכאורה סכנה לעלייה בתחלואה. כל זאת רק מדגיש, כי על הממשלה לפעול ליישם היתר הפליטה של תחנת הכוח אורות רבין הקובע כי יחידות 1-4 יסגרו עד לסוף שנת 2025, או לחילופין יותקנו בהם אמצעי הפחתה”.
סהר אף תקף את מדיניות הממשלה וקבע כי “לצערנו הממשלה מחפשת עוקפי דרך לכך, באמצעות שינוי חוק אוויר נקי. אנו, כמובן, תומכים בביטחון אנרגטי ומתן מענים במשק החשמל לשעת חירום אך המשל הפעלת יחידות 1-4 באופן רציף בתואנה של שעת חירום אינה עומדת בקנה אחד עם ההפעלה הקרבה של יחידה 70 ובהמשך יחידה 80 באורות רבין, אשר יתנו מענה לאספקת חשמל. אנו קוראים לממשלה לקחת אחריות ולפעול מיידית לסגירת יחידות 1-4 לטובת בריאות ואיכות חיי תושבי המרחב ואיכות הסביבה”