רני עדן שחורי, המאושפז במערך ההמטו-אונקולוגי ברמב”ם, בשיתוף משפחתו והקהילה ארגנו פרויקט תרומה לילדים מאושפזים בבידוד
המטופל שדואג למטופלים אחרים: רני עדן-שחורי מפרדס חנה – כרכור, הוא רק בן 4.5, אבל כבר מבין דבר או שניים על מה חשוב באמת בחיים. פרויקט מרגש שנולד בשיתוף פעולה בין משפחתו של רני, לקהילה שבמקום מגוריו, הוביל לתרומה עבור ילדים הנמצאים בבידוד אחרי השתלת מח עצם ברמב”ם, בית החולים שבו גם רני מטופל בהתמודדות שלו עם מחלת הסרטן.
לפני שמונה חודשים אובחן עדן-שחורי, והחל בטיפול אינטנסיבי במערך ההמטו-אונקולגי בביה”ח ‘רות’ לילדים שברמב”ם. התקופה שבה טופל במערך, הפכה את רמב”ם לבית שני עבור רני ובני משפחתו, והם חיפשו דרך שבה יוכלו להוקיר תודה לצוות המטפל ולהחזיר קצת טוב למחלקה על הטיפול והעיטוף שחוו. בגן הילדים שבו החל רני את שנת הלימודים, ביקשו ללמד את חבריו לכיתת הגן על ערכים של נתינה והדדיות, וכך הפכו שני הרעיונות לפרויקט אחד שכולו למען ילדים מאושפזים.
פרויקט תיעוד לילדים מאושפזים
“רני התחיל את ההתמודדות שלו עם המחלה מיד בתחילת השנה, ולא חזר לכיתה, אבל נשאר חלק בלתי נפרד מקבוצת הגן”, מספרת אור לרדו ממן , הגננת של רני בגן “אדמונית” שבפרדס חנה – כרכור, “לאורך כל השנה ליווינו אותו בפעילויות שונות, וכך גם היה כשהחלטנו לעסוק בתרומה לקהילה. מיד קפץ לנו לראש לתרום משהו עבור המחלקה שרני נמצא בה. אחרי שיח והתייעצות עם המשפחה ועם רמב”ם, רצינו לתרום משהו מועיל, כך נולד רעיון המצלמות”.
רני, כמו ילדים רבים אחרים המתמודדים עם מחלת הסרטן, חשוף לזיהומים וסיבוכים שונים. “בעקבות הטיפולים שרני מקבל, המערכת החיסונית שלו מאוד חלשה”, מסבירה שיפרה יונתנוב, סגנית אחות אחראית במערך ההמטו- אונקולוגי לילדים בביה”ח ‘רות’ לילדים שברמב”ם, “אין לו בעצם את ‘החיילים’ שיעזרו לו להתמודד עם כל מיני מחלות וישמרו עליו מפני זיהומים ולכן הוא צריך להישמר. הרבה פעמים המטופלים שלנו נאלצים להיכנס לבידוד”.
עבור ילדים העוברים השתלות מח עצם ונמצאים מהסיבה הזו בבידוד למשך פרקי זמן ארוכים, החליטו ברמב”ם להקים פרויקט תיעוד שמאפשר להם להביע תחושות, ללכוד רגעים ולנהל מעין “יומן מסע” מצולם בתקופת הזו. לפרויקט חברו גורמים שונים שסייעו בתרומתם, כאשר את המצלמות תרמו ילדי “גן אדמונית” – חבריו של רני.
“עשה את זה באהבה גדולה”
“גייסנו את ההורים, הקמנו בגן בית קפה שהכל בו מעשי ידי הילדים, והכל נקנה מרוחב ליבם של ההורים. כך הצלחנו לגייס סכום כסף שהספיק למספר ערכות מצלמות פולרואיד לילדים”, משחזרת לרדו ממן את המשימה שלקחו על עצמם ילדי הגן, “שיתפנו את הילדים במה שעובר על רני, באופן שבו אפשר להסביר לילדים. הילדים שלחו לו ציורים, סרטוני ווידאו, מתקשרים אליו ושומרים על קשר רציף. רני היה נוכח במהלך השנה הזו בכל חלק משמעותי. כשדיברנו על מעשים טובים, הילדים העלו בעצמם את הרעיון שזה יהיה בשביל רני. הכל היה בשיתוף איתם והם היו חלק מניע בקידום וביצוע היוזמה. לנו לא היה ספק שרני וההתמודדות שלו יהיו חלק בלתי נפרד משגרת היומיום שלנו בגן, ושנפעל להשאיר אותו כחלק מהקבוצה. זה קרה באופן הכי טבעי בעולם”.
לאהבה ולנתינה יש יכולת להדביק את הסובבים, כך לפחות זה נראה בסביבת רני ומשפחתו. “פה, במחלקה, לרני מאוד עוזר כשהוא מקבל מתנות בהתמודדות עם תהליכים כואבים וכשיש חוסר סבלנות שנובע משעות של שהות בטיפולים”, אומרת דנה עדן – שחורי, אמו של רני, “זו הייתה הזדמנות מאוד טובה ללמד אותו איך לתת למישהו אחר. הוא עשה את זה בשמחה גדולה ובקלות. אנחנו מאחלים לעצמנו להיות בצד הנותן. זכינו לקבל פה עיטוף ותמיכה ברמב”ם. זכינו גם בגננת מדהימה וקהילה מחבקת”, היא מציינת, “זה כיף לתת לילדים אחרים”, סיכם רני בחיוך מבויש.