השבועיים האחרונים מלאים בסטרס, מתח רב, אכילה רגשית ושיבוש של השגרה. ד"ר איה בן שלום מספקת טיפים לאכילה בריאה והפחתת המתח בזמן שגרת מלחמה.
בתקופה של לחץ ומלחמה, זה הזמן בו בדרך כלל העניינים יוצאים משיגרה והדאגה למצב הנפשי והפיזי הופכת להיות בחשיבות עליונה. כולנו מפחיתים ביציאות החוצה, הריכוז פוחת וגם הסבלנות. התמקדות באכילה נכונה ובריאה היא לא רק מקיימת את הגוף, אלא גם מסייעת להגן עליו.
ד״ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא, מסבירה: "מתח (סטרסט) עלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות. כולל, החלשת המערכת החיסונית, בעיות עיכול ועוד. תזונה מאוזנת יכולה לעזור למתן את ההשפעות הללו. זאת, על ידי שילוב מרכיבים תזונתיים חיוניים. לכן, גם אם אין ממש חשק או רצון, השקיעו בארוחה ביתית ומאוזנת. ארוחה המבוססת על ירקות, פירות, דגנים מלאים ומזונות דלים בשומן. ארוחה כזו תעזור לנו להרגיש טוב עם עצמנו בזמן המלחמה ומיד לאחריה. תכנון מראש של המזווה ושל זמני הארוחות ואיכותם יעזרו לנו לנצח במלחמה הזו. כמובן, שבזמן הארוחה הרחיקו כל מכשיר נייד או טלוויזיה. הקדישו את הזמן הזה לכם".
אחת מתופעות הלוואי בבתים רבים נובעת מהמתח הרב בו אנשים מצויים. כמו גם אכילה רגשית. כיצד מתמודדים עם זה?
"שהייה ארוכה בבית גורמת לרבים מאיתנו לשתות פחות. שימרו על לחות בגוף והקפידו לשתות מספיק מים, תה צמחים ומרקים. התייבשות עלולה להחמיר את המתח. ההמלצה הכללית היא לאכול בצורה מודעת. מתח ומלחמה משבשים את דפוסי האכילה הקבועים שלנו. שימו לב למה שאתם אוכלים. לכן, אני חוזרת: איכלו בנחת ובלי לחץ. מה שיכול להפחית אכילה רגשית. נצלו את זמן האכילה לשיחה עם בני משפחה. שיחה רגועה. שוב, ללא אמצעים מסיחי דעת כטלפון נייד או טלוויזיה. החורף בפתח ומרק יכול להיות ארוחה מושלמת ובריאה. הן בגלל מרכיביו וערכיהם התזונתיים והן בשל הכנתו הביתית הקלה והזולה, וכשמכינים אותו עם חשיבה מראש על מה שמכניסים לסיר – מקבלים מרק שהוא מזין ומשביע. הוסיפו לו דגנים, קטניות, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ותקבלו מרק שיעשה לכם רק טוב".
ישנם מזונות המוכרים על-ידי המדע כמשפרים מצב רוח. מה מומלץ בימים אלה?
"אכן כן, ההמלצה היא לשלב מזונות המשפרים מצב רוח. אלה מזונות שחלקם עשיר בטריפטופן. לדוגמא: קטניות מסוגים שונים (חומוס, סויה, עדשים, אפונה), דגנים מלאים ובעיקר אורז וקינואה. פירות כמו פפאיה, תמרים ובננות,שוקולד מריר וגם דגים שומניים . מזונות אלה עשויים לסייע לשפר מצב רוח בגוף על ידי עידודו שחרור סרוטנין. הסרוטנין אחראי לתחושה טובה והשפעה חיובית. כמובן, שגם כושר גופני תורם רבות להפחתת מפלס המתח באמצעות שחרור סרוטנין ודופמין. במקביל, הגבילו מזונות מסוכרים ומעובדים. לגוף האנושי נטייה להתמכר למזונות מסוכרים ומעובדים. הם לא מסייעים ולא תורמים לבריאות לטווח בינוני או ארוך. גם לא לטווח קצר. מזונות אלה יכולים להוביל להורדת האנרגיה ולשינוי במצב הרוח. בחרו במקורות טבעיים של מתיקות כמו פירות".
במצב הקיים לרבים אין חשק לעסוק בספורט. אנו גם נמצאים בעונת מעבר בו יש השפעה של וירוסים עונתיים.
"אתחיל מהחלק השני של השאלה. עשבי תיבול רבים יש סגולות רפואיות. לדוגמא: כורכום, ג'ינג'ר ושום יש איכויות אנטי דלקתיות. הם אף עוזרים לחיזוק המערכת החיסונית. כמו גם לירקות כדוגמת גמבה אדומה העשירה בוויטמין c ופירות הדר. שלבו את אלה בארוחות ובמשקאות. בעניין הפעילות הגופנית. נכון, אלה זמנים שקשה לצאת החוצה לחדר כושר, להליכה ולרכיבה על אופניים. גם כי בחלק מהאזורים יש מגבלות שלא מאפשרות, וגם כי לרבים פשוט אין חשק. אני מציעה להקדיש זמן לפעילות ספורטיבית בבית או קרוב אליו. פעילויות רבות ניתן לעשות בבית. לדוגמא: אופני כושר ביתיים, פעילות אירובית, יוגה, ריקוד ועוד. פעילויות רבות יעזרו לנו לחזק את הגוף ולשפר את מצב הרוח גם בעת הזו".