ד”ר רגב כהן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בהלל יפה, מסביר על קדחת הנילוס המערבי וכיצד ניתן לזהותה
בשבועיים האחרונים אובחנו מספר חולים חריג בכמותו בקדחת הנילוס המערבי. על אף שמדובר במחלה שרוב החולים בה לא חווים תסמינים כלל, עבור האוכלוסייה המבוגרת, למחלה זו יכולות להיות השלכות נוירולוגיות שונות.
במיוחד לעיתון העיר News הסביר ד”ר רגב כהן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי הלל יפה, על המחלה, כיצד ניתן לזהותה והאם אפשר למנוע אותה. “מתחילת השנה זוהו במעבדה המרכזית הארצית 19 מקרים של קדחת הנילוס המערבי, כאשר רובם התרחשו בחודש יוני האחרון. רוב החולים מתגוררים באזור המרכז ואושפזו בבתי חולים באזור מגוריהם. מתחילת השנה טרם אובחנו חולים בקדחת הנילוס המערבי במרכז הרפואי הלל יפה”, מציין ד”ר רגב כהן.
המחלה עצמה מועברת על-ידי שני סוגים של יתושים. עד כמה קדחת הנילוס מסוכנת לאדם?
“אכן, קדחת הנילוס המערבי היא מחלה המועברת לבני אדם בעיקר באמצעות נשיכת יתושה מסוג קולקס (Culex), אך גם על ידי נשיכות של יתושות ממשפחת הנמר האסייתי (Aedes). קדחת הנילוס המערבי היא זואונוזה: מחלה המועברת לבני אדם דרך בעלי חיים, כאשר קיים בטבע מאגר של הווירוס בעיקר בבעלי כנף”.
“מרבית בני האדם (כ-80%) שידבקו בווירוס לא יחוו תסמינים כלשהם. במידה ויופיעו תסמינים, הם יבואו לידי ביטוי בחום גבוה, כאבי ראש וחולשה כללית, בדומה למחלת השפעת. בחלק מהחולים תופיע פריחה עורית. לעיתים נדירות (כ- 1% מהנדבקים) המחלה עשויה לגרום לתופעות נוירולוגיות שונות, כגון דלקת קרום המוח, דלקת של רקמת המוח או של חוט השדרה. הופעת תסמינים נוירולוגיים אופיינית יותר בגילאי 60 ומעלה. במצבי קיצון, המחלה עלולה לגרום למוות, בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת ולאלה הסובלים ממחלות כרוניות קשות. זמן הדגירה של המחלה, מרגע נשיכת היתושה ועד להופעתה, הינו בין יומיים ל- 14 יום. חשוב להדגיש כי המחלה אינה מועברת מאדם לאדם אלא רק על ידי נשיכת יתושות. מקרים בהם תיתכן הדבקה בין בני אדם הם באמצעות השתלת איברים או מתן דם נגוע”.
כיצד ניתן לזהות את המחלה?
“אבחון המחלה נעשה דרך בדיקות דם לאיתור נוגדנים. בחלק מהמקרים גם דרך דיקור מותני בחיפוש אחר שרידי הווירוס או נוגדנים כנגדו. עם זאת, ייתכן מצב בו אדם חולה במחלה באופן קל ולא יפתח כלל בעיות נוירולוגיות ויבריא מעצמו. דהיינו, חשוב לשים לב למחלות חום, בעיקר בעונת הקיץ, ולראות כיצד הן מתפתחות על מנת למנוע הידרדרות במצב”.
כיצד ניתן למנוע את המחלה?
“עיקר המאמץ כנגד מחלה זו אמור להתרכז במניעתה. יתושים זקוקים למים עומדים על מנת להתרבות, ומיגור מאגרי מים – אפילו קטנים אשר נראים בלתי משמעותיים, כגון עציצים – הוא חיוני במאבק להקטין את הסיכון לחלות במחלה. יש להקפיד על נקיטת אמצעי הגנה אישיים על מנת למנוע נשיכת יתושים. כמו מריחת דוחי יתושים מאושרים לשימוש. רצוי ללבוש ביגוד ארוך כאשר נמצאים מחוץ לבית ולהתקין רשתות על החלונות והדלתות. באחריות לשכות הבריאות האזוריות, יחד עם הרשויות, לבצע הדברת יתושים וטיפול במקווי מים עומדים במרחב הציבורי. על כן, יש להודיע לרשויות במידה וישנה המצאות גבוהה של יתושים במקום מגוריכם”.
יתוש הנמר האסייתי צילום ארכיון : אלון עתני
1תגובה