• רשת סופר ספיר
יום הילד הבינלאומי

הילדים אינם יכולים ואינם צריכים לחכות

יום הילד הבינלאומי

יום הילד הבינלאומי

מאת: פרופ’ קלודי טל, פסיכולוגית התפתחותית ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט ובמכללה האקדמית חמדת, כותבת בלוג על חינוך לגיל הרך.

מטרתו המרכזית של יום הילד הבינלאומי היא להזכיר לנו מה שאסור לשכוח אפילו לרגע – את זכותם של כל הילדים לחיים בטוחים, מכבדים ומאפשרים, שיש בהם שילוב של רווחה רגשית ותנאים מתאימים ללמידה משמעותית. יום הילד הבינלאומי מצוין בעולם בתאריכים שונים בשל מסורות והיסטוריות מקומיות. בישראל הוא מצוין ביום 20 בנובמבר, בהתאם להמלצת האו״ם משנת 1954.

אבל יום סמלי אינו מספיק. מודעות היא נקודת פתיחה הכרחית, אבל היא אינה מספיקה. אם אנו באמת מאמינים בזכויות הילדה והילד ובצורך להבטיח את רווחתם, עלינו לדרוש מעצמנו פעולה מתמדת ואקטיבית במוסדות החינוך, במשפחות, במערכות הרווחה, ובמרחב הציבורי כולו.

קלודי טל צילום:עופר עמרם
פרופ’ קלודי טל צילום: עופר עמרם

לקראת יום הילד הבינלאומי 2025 אני מבקשת להתייחס לשתי סוגיות. אחת ממוקדת, בוערת וכואבת, והשנייה רחבה ומערכתית:

  1. הצורך להמשיך ולהשאיר את היימנוט קסאו בתודעה הציבורית עד שתימצא.
  2. החובה לוודא שבכל גן, כיתה ומוסד חינוכי מתקיימת בדיקה יסודית ומתמשכת של רווחתם של כל הילדים.

לא לשכוח את היימנוט קסאו עד שתשוב הביתה

לפני שנדבר על עקרונות, אמונות ויישומים חינוכיים חובה לעצור ולהזכיר. היימנוט קסאו, בת תשע, נעלמה ממרכז הקליטה בצפת בפברואר 2024 ומאז לא נמצאה. למרות חיפושים נרחבים ופרסים כספיים שהוצעו. בלתי מתקבל על הדעת שהיעדרותה של היימנוט הולכת ומתרחקת מתודעת הציבור. מאבקן של משפחות החטופים לאחר שבעה באוקטובר הדגים לנו את עוצמתה של סולידריות חברתית ואת כוחו של לחץ ציבורי עקבי. לכן לא ייתכן שילדה בישראל תיעלם בלי שהחברה כולה תזעק את זעקתה.
אחת ממטרות יום הילד הבינלאומי היא קריאה לגיוס התקשורת לצורך קידום זכויות הילדים. במקרה של היימנוט התקשורת והציבור חייבים להמשיך להשמיע את קולה. אני מציעה לקדם מהלך ציבורי דומה לזה של צמידי החטופים. לעצב ולהפיץ צמיד עם שמה של היימנוט ותאריך היעלמותה. ולמקם שעון דיגיטלי בולט במרכז תל־אביב שיספור את הימים מאז שנעלמה. הסוכנות היהודית, שכבר השקיעה מאמצים ומשאבים בחיפושים, יכולה להוביל את המהלך. מבט אחד בצמיד והבהוב של השעון יהיו תזכורת לכך שחיי ילדה עומדים על הפרק.

ערנות מתמדת. זכויות ילדים מתחילות במפגש היומיומי

מעבר למקרה הפרטי והחשוב של היימנוט, יום הילד הבינלאומי מזמין אותנו להביט פנימה אל הגן, אל הכיתה, אל הבית. זכויות ילדים מופרות לא רק במצבי קיצון. הן נפגעות גם במבטים, במילים, בהרגלים ובמבנים שנראים לנו ברורים מאליהם. 

בשנות ניסיוני המקצועי בחינוך וטיפול בגיל הרך, נחשפתי לא פעם לדיווחים מצידן של סטודנטיות לחינוך, שמבצעות התנסות מעשית בהוראה בגני ילדים. זאת כחלק מהכשרתן כגננות לעתיד, לגבי מצבים שדורשים התערבות חינוכית מיידית. סטודנטית זיהתה בגן טרום־חובה הדרה חברתית של ילדה ממוצא אתיופי. ובתוך חמישה שבועות של תוכנית מערכתית שבנתה יחד עם הצוות השתנתה המציאות והילדה הפכה שייכת ומוגנת. והילדים המדירים למדו והתנצלו. במקרה אחר התערבה סטודנטית כאשר נאמר לילדות שאין להן מקום במשחק כדורגל. היא פתחה לא רק את המגרש אלא גם את התודעה לשוויון. ילד שמתקשה לשבת בכיתה רועשת מקבל הזדמנות אמיתית ללמידה באמצעות התאמה פשוטה כמו פינה שקטה, חונך או סידור ישיבה. גם פגיעות מילוליות מצד אנשי צוות, הנובעות לעיתים מעומס ותסכול, מחייבות ערנות ותרבות מקצועית מכבדת כדי למנוע פגיעה בילדים.

יום הילד הבינלאומי הוא תזכורת, אבל האחריות היא יומיומית. מחנכים, הורים, קובעי מדיניות – כולנו שותפים למהלך שמתחיל בבחינה עצמית ועובר לסולידריות ציבורית. חברה חזקה אינה נמדדת רק ביכולת הכלכלית שלה. אלא במידת ההגנה שהיא מעניקה לחלשים ובמחויבות שלה לילדים.

היימנוט קסאו איננה סיפור רחוק. היא הייתה בת תשע כשנעלמה לפני שנה וחצי, ישראלית, ילדה. עד שתימצא אסור לתת לשמה להישכח. ובתוך כל גן, כיתה ובית עלינו לשאול. האם כל ילדה וילד מקבלים את מה שהאמנה מבטיחה, ואת מה שהמצפון מחייב? זו המשימה, המחויבות. והתקווה.

מאז 1989, עם קבלת אמנת זכויות הילד באו״ם – שאושררה בישראל בשנת 1991 – נקבעו חמישה עקרונות המנחים את זכויות הילדים בעולם. שוויון ואי־הפליה, השתתפות – זכותם של ילדים להישמע, טובת הילד כעיקרון עליון, הזכות לחיים, הישרדות והתפתחות וכשרים מתפתחים – התאמה לגיל וליכולת. מעקרונות אלו נגזרות זכויות לחינוך, ביטחון, בריאות, משפחה, פנאי, הגנה מפני אלימות, הזכות לזהות, להגדרה עצמית ועוד.  בישראל קיימים חוקים שמגינים על זכויות ילדים, כמו חוק זכויות התלמיד. אבל דוחות בינלאומיים מצביעים כבר שנים על היעדר מנגנון שיטתי לבחינת יישום הזכויות בפועל.

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו את הפוסט!

עוד כותרות

רותם בר יוסף

מהעוזר למאמן

רותם בר יוסף מונה למאמן הפועל חדרה הפועל חדרה ממשיכה לגבש את הצוות המקצועי

ספורט

נדלן

רכילות

בית התה, כוס תה

כשהטבע הופך למשקה

חליטות וריפוי בבית התה של דורית דן באורוות האמנים בפרדס חנה תמצאו את “קמליה

תרבות ופנאי

עסקים

לייף סטייל

בריאות

חוק ומשפט

אוכל

חינוך

מצווארה רופא שיניים

מאמרים נוספים

מיכל אלון ואפרת מור, בעלות "פלאות" חנות צעצועים

מסע לארץ הפלאות

מיכל אלון ואפרת מור, בעלות חנות הצעצועים “פלאות” חוגגות 10 שנים של קסם וצעצועים

סנ"צ אריה דורון משטרת חוף

אריה דורון מאמין בדרך

שבועיים לאחר שמונה לתפקיד דובר משטרת ישראל, מצא עצמו סנ”צ אריה דורון במתקפה תקשורתית

קומפרסור לרכב

קומפרסור לרכב

המדריך לרכישת קומפרסור לרכב להשגת כוח לצמיגים ושליטה ברכב אם אתם מחפשים ציוד ואביזרים

מסדרון שטוף -תשלום לועד בית

תשלום ועד בית

איך אפשר לייעל את התהליך של גביית ועד בית אין ספק כי אחד מהתפקידים

נהיגה בחורף

זהירות! נהיגה בחורף

ראות מוגבלת, כבישים רטובים וחלקים ורוחות חזקות – הם רק חלק מהסכנות הנלוות לנהיגה

חימום תת רצפתי

חימום תת רצפתי

מהו חימום תת רצפתי, מהן היתרונות ולמי זה מתאים החורף הישראלי אולי לא קר

גולף-איתי כהן

איתי כהן דור 3

הוא מסומן כדבר הגדול הבא בענף הגולף, הוא דור שלישי לשחקני גולף שצמחו באור

מבריטניה ישירות לישראל

רילוקיישן לישראל מבריטניה: חברת לוגיסטיקה הופכת את התהליך לקל ופשוט למרות שהשהות באנגליה במשך

מראש שיש חוזר ובענק

חברת אלוני משיקה את הטרנד בעולם העיצוב: אריחי גרניט פורצלן ענקיים במראה שיש בהשראת

מסיבה במועדון

מסיבת סמים ואלכוהול

המשטרה חשפה הלילה מסיבה רווית אלכוהול וסמים שאורגנה בשטח מפעל באזור התעשיה בבנימינה ורשמה

ניידות משטרה במחסום

מבצעי אכיפה בפרדס חנה

כחלק ממאמצי התפשטות הקורונה נמשכים מבצעי האכיפה כנגד הפרת תקנות הקורונה במרחב הציבורי, בימים

תמונה של חטיף משולשים

משולשים בשלושה טעמים

המותג Free  משיק לראשונה: חטיפים מלוחים מרכיבים טבעיים בלבד לנשנוש באריזות אישיות: “מושלשים” “מושלשים”

שריפה ביער

שבוע של גל שריפות

סיכום אירועי השריפות , תחנת כיבוי חדרה משעות הבוקר לוחמי האש של תחנת חדרה

ילד עם מסיכת קורונה וכפפות מביט מהחלון

חרדה ושמה קורונה

“הגל השני” של הקורונה חידד את העובדה כי הנגיף יישאר אתנו ככל הנראה, לעוד

הופכים חזון למציאות

הופכים חזון למציאות

ראש המועצה הגר פרי יגור : “הופכים חזון למציאות! מליאת המועצה דנה ואישרה נושאים

שתפו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.