שריפת עץ לחימום ביתי באמצעות קמינים מהווה כ-30% מהזיהום החלקיקי הארצי בחורף.
עשרות מכל רחבי הארץ, בהם תושבי אזור פרדס חנה – כרכור, הפגינו בסוף השבוע מול ביתה של השרה לאיכות הסביבה, תמר זנדברג, בדרישה לקידום החוק האוסר על התקנת ושימוש בקמינים המיועדים לחימום ביתי באמצעות שריפת שריפת עץ.
באופן תמוה, דווקא פקידי המשרד להגנת הסביבה הביעו בעבר התנגדותם לחוק גורף, אך מנגד גם לא העניקו פתרון לרשויות המקומיות המבקשות לקדם חוק זה במסגרת חוקי תכנון ובנייה – לפחות כדי למנוע נזק עתידי.
עיקר, האבסורד, כך עולה מהנתונים אותם פרסם מרכז המחקר של הכנסת, שאחד מגורמי הזיהום החלקיקי בחורף נגרם מהסקת עצים לחימום בתים. בדו"ח, שפורסם בשנת 2019, נכתב כי "מנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה לשנת 2018 עולה כי שריפת עץ לחימום ביתי באמצעות קמינים תורמת 8% מפליטת חלקיקים נשימים מסוג PM10 ו-10% מפליטת חלקיקים עדינים נשימים (PM2.5) ולפליטה של חומרים המוכרים או חשודים כמסרטנים". עוד עולה מהדו"ח, כי בימי החורף מדובר, כאמור, בזיהום של 30% ארצי. כאשר, באזורים בהם ריבוי בתים פרטיים, יחסי הזיהום גבוהים יותר.
יתרה מזו, מומחים בתחום זיהום האוויר טוענים בתוקף, כי בכל הקשור להמלצות ארגון הבריאות העולמי בנושא זיהום אוויר, מדינת ישראל "יושבת על הגדר".
בחודש אוקטובר 2020 עלה הנושא לדיון בוועדת הפנים של הכנסת. יו"ר הוועדה באותה עת, חה"כ לשעבר מיקי יחימוביץ, קראה למשרד להגנת הסביבה לקדם חקיקה ממשלתית שתאסור או תסדיר את השימוש בקמיני עץ ולגבש בהקדם פתרון לבעיית הזיהום הנגרמת מהם. נציגי המשרד להגנ"ס שהשתתפו בדיון טענו כי לא נכון לאסור באופן גורף הפעלה של קמינים, משום שרק הפעלה לא תקנית של קמין היא מפגע סביבתי.
כיום, נושא ייצור וייבוא של קמינים, התקנתם והשימוש בהם בישראל, מוסדר באופן חלקי באמצעות תקן שרק חלקו מחייב. למשרד להגנת הסביבה ולרשויות המקומיות אמנם יש יכולת תאורטית לבצע אכיפה כנגד קמינים לא תקניים, אך בפועל האכיפה נתקלת בקשיים ולכן לא מתקיימת.
"זה פשוט אידיוטי, שבמקום לחוקק חוק ארצי, מאפשרים לכל רשות לחוקק חוק מקומי פרטי וחלקי", קובעים התומכים במהלך. "כיום, רשות יכולה לחוקק חוק האוסר הקמת קמין עץ בבית שאמור להיבנות, או שלא לאשר הקמת קמין עץ בתנאים מסוימים בבית קיים. זהו לעג לרש, ובינתיים כולנו סובלים מזיהום אוויר".
- תמונת ההפגנה באדיבות מטה המאבק פרדס חנה נגד שימוש בקמיני עץ